Strona główna Aktualności
Przyroda

Misja: ochronić winorośl przed polskim chłodem

09.09.2012 Przyroda

Foto: Fotolia

W Polsce możemy produkować wino dobrej jakości, jeśli się do tego przyłożymy – przekonuje prof. Stanisław Weidner z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. W ramach projektu badawczego sprawdza on, jak winorośl może poradzić sobie z polskim chłodem i suszą.

„W dorzeczu Eufratu i Tygrysu winorośl uprawiano już około 5 tys. lat p.n.e. Do Polski dotarła wraz z chrześcijaństwem, a jej uprawą zajmowali się księża i zakonnicy. Rozwój polskich winnic i popularność wina krajowego trwały do końca XV w.” – wyjaśnia prof. Stanisław Weidner z Katedry Biochemii na Wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

 

Regres nastąpił w szesnastym wieku. Było to związane z ochłodzeniem klimatu w XVII i XVIII w., zwiększonym importem win z zagranicy oraz wyniszczeniem kraju długotrwałymi wojnami.

 

„Dzisiaj w Polsce też możemy wyprodukować bardzo dobre wina, jeśli tylko się do tego przyłożymy. Jednak nie jest to takie proste” – powiedział PAP prof. Weidner.

 

Zdaniem uczonego mamy już do dyspozycji wiele wartościowych odmian winorośli, z których - nawet w naszym trudnym klimacie - można otrzymać smaczne owoce i wyprodukować wino o przyjemnym smaku.

 

Jednak chłodny klimat i małe nasłonecznienie powodują, że konieczne są kompleksowe badania winorośli uprawianych w Polsce. Prof. Weidner sprawdza więc, w jaki sposób winorośl radzi sobie z niekorzystnymi warunkami środowiska, które uczeni nazywają „stresami”.

 

Badania wykazują, że ważnym czynnikiem regulującym mechanizmy obronne roślin są związki fenolowe. „Rośliny gromadzą ich tysiące, a my staramy się wyjaśnić, po co to robią. Jedna z hipotez – w dużym stopniu udowodniona – zakłada, że robią to dla stworzenia odporności na różne choroby i że związki te odgrywają rolę ochronną w różnego rodzaju stresach” – tłumaczy prof. Weidner.

 

Olsztyńscy uczeni starają się też zidentyfikować białka, które aktywnie uczestniczą w procesach odpornościowych różnych komórek i tkanek winorośli na stres suszy i chłodu.

 

„Badania amerykańskie pokazują, że gdyby rośliny lepiej radziły sobie ze stresami wzrost plonów mógłby sięgnąć 70 proc. Dzięki pracom nad łagodzenim stresów wydajność już istniejących winorośli bardzo więc wzrasta, a w dodatku uprawę możemy przesunąć do krajów, które do tej pory nie kojarzyły się z winem” – podkreśla rozmówca PAP.

 

Z tego powodu, mimo że winorośl najlepiej rośnie w klimacie śródziemnomorskim, to dziś uprawia się ją też np. w Danii, Szwecji, Wielkiej Brytanii i na Łotwie. W Polsce coraz więcej winnic powstaje nie tylko w rejonie Zielonej Góry, ale też m.in. w Małopolsce, na Podkarpaciu czy okolicach Sandomierza.

 

Pojawianie się nowych winnic w kraju wynika m.in. z ocieplenia klimatu i wzrostu w ostatnich latach średniej temperatury powietrza podczas wegetacji. Zdaniem prof. Weidnera, aby uzyskać dobre efekty uprawy w Polsce, należy wykorzystać odporne odmiany winorośli, a nawet stworzyć nowe. Trzeba też zapewnić im możliwie najlepsze warunki do rozwoju: stanowiska dobrze nasłonecznione i osłonięte od silnych i zimnych wiatrów.

 

„Winorośl jest zwykle odporna na suszę. Należy jednak zaznaczyć, że w okresie szybkiego wzrostu winogron gleba powinna być wilgotna, aby rozwój owoców przebiegał prawidłowo, a owoce nie opadły” – opisuje rozmówca PAP.

 

Według danych szacunkowych w Polsce jest obecnie około 500 hektarów plantacji winorośli. Jak ocenia prof. Weidner, jeśli w spożyciu wina gronowego chcemy dogonić inne państwa europejskie powinniśmy mieć 118 tysięcy hektarów winnic, mniej więcej tyle, ile mają aktualnie Niemcy.

 

Badania mechanizmów obronnych winorośli na czynniki niekorzystne prof. Weidner prowadzi w ramach Europejskich Programów Współpracy w Dziedzinie Badań Naukowo-Technicznych (COST).

 

PAP – Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska

 

agt/

Prof. Stanisław Weidner

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Czy Ziemia to komputer? „Głęboka myśl” ponownie w księgarniach Czy Ziemia to komputer? „Głęboka myśl” ponownie w księgarniach

Wznowienia doczekały się kultowe książki Douglasa Adamsa, w których opisuje on m.in. „Głęboką myśl” - maszynę, której nazwę koncern IBM nadał swemu komputerowi szachowemu - Deep Thought.

Więcej

Myśl na dziś

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.
Adam Mickiewicz

Nasz blog

Planetarne zoo Planetarne zoo

Ciemne jak smoła, lekkie jak styropian czy pokryte szafirowymi chmurami – takie bywają badane w ostatnim czasie pozasłoneczne planety. Niektóre z nich mogą się okazać bardzo przydatne dla nauki.

Więcej

Tagi