Strona główna Aktualności

Cynamon pomocny w walce z alzheimerem

03.06.2013 Świat

Fot. Fotolia

Składniki cynamonu mają potencjał do tego, by opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się - informuje "Journal of Alzheimer's Disease".

Naukowcy z University of California (USA) odkryli, że dwa chemiczne komponenty cynamonu - aldehyd cynamonowy i epikatechina - mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.

 

Splątki neurofibrylarne powstają wewnątrz komórek nerwowych w wyniku nagromadzenia białka tau, które w normalnych warunkach bierze udział w budowie struktury neuronu.

 

"Im jesteśmy starsi, tym bardziej podatni stajemy się na powstawanie takich zwojów i splotów, jednakże u pacjentów z alzheimerem rozwijają się one częściej i w większych ilościach" - mówi Roshni George, współautorka badania.

 

Badacze zauważyli, że aldehyd cynamonowy (związek odpowiedzialny za słodki zapach cynamonu) tworzy wiązania z dwoma resztami cysteinowymi na powierzchni białka tau i chroni w ten sposób białko przed stresem oksydacyjnym, co powstrzymuje jego tendencję do gromadzenia się.

 

"Weźmy, na przykład, oparzenie słoneczne jako formę uszkodzenia oksydacyjnego. Jeśli założysz kapelusz, możesz ochronić swoją twarz i głowę przed oksydacją. W tym sensie aldehyd cynamonowy jest jak czapka" - obrazowo wyjaśnia działanie aldehydu cynamonowego Donald Graves, jeden z badaczy.

 

Funkcję przeciwutleniacza pełni również epikatechina, która jest składnikiem także innych produktów spożywczych: jagód, czekolady i czerwonego wina.

 

Chociaż wyniki niniejszego badania wyglądają obiecująco, naukowcy ostrzegają, że jeszcze wiele pracy przed nimi w celu sprawdzenia, czy cynamon rzeczywiście przynosi ludziom korzyści i chroni przed chorobą. Pozostaje mieć nadzieję, że tak. (PAP)

 

ooo/ krf/ agt/

Tagi: cynamon , alzheimer
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach

Ludożercy - takim mianem określali... Afrykanie przybyszów z Europy! Tak - bo Portugalczycy przypływali i porywali ludzi. Ci przepadali na zawsze bez wieści. O pierwszych spotkaniach portugalsko-afrykańskich na wybrzeżu Afryki Zachodniej pisze w książce "Europejczycy i Afrykanie-wzajemne odkrycia i pierwsze kontakty" prof. Michał Tymowski.

Więcej

Myśl na dziś

Odrobina filozofii skłania umysł człowieka ku ateizmowi. Ale prawdziwa głębia filozofii zwraca umysł ku religii.
Francis Bacon

Nasz blog

Przełamując efekt Matyldy Przełamując efekt Matyldy

Maria Skłodowska-Curie czy Katherine G. Johnson to kobiety nauki, które odniosły sukces, przełamały społeczną nieufność, zdobyły zasłużone laury, a ostatnio "upomniało się" o nie kino. Jednak tych, których wybitne dokonania naukowe długo pozostawały w cieniu i wciąż są mało znane jest wiele. Cecilia Payne-Gaposchkin, Jocelyn Bell Burnell czy Trottula, to tylko niektóre z nich.

Więcej

Tagi

-->