Strona główna Aktualności

Rytuały poprawiają smak jedzenia

07.08.2013 Świat

Fot. Fotolia

Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychological Science".

Autorzy pracy wskazują, że wydłużanie czasu oczekiwania między rytuałem a spożyciem potrawy dodatkowo wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka.

 

Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności. Przed rozpakowaniem smakołyku mieli przełamać go na pół, a następnie otworzyć opakowanie do połowy i zjeść połowę batona. Następnie zostali poproszeni o odpakowanie drugiej połowy i zjedzenie jej.

 

Badani z drugiej grupy mieli po prostu zasiąść wygodnie w fotelach, zrelaksować się, a następnie sięgać po batony, kiedy tylko mieli na to ochotę.

 

Okazało się, że osoby, które przed jedzeniem wykonały rutualną czynność związaną z odpakowywaniem batonów, oceniły ich smak lepiej, niż osoby z drugiej grupy. Co więcej, badani z pierwszej grupy byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za batony, niż osoby z grupy kontrolnej.

 

Zdaniem autorów pracy rodzajem rytuału poprawiającym smak posiłków może też być na przykład popularne obecnie fotografowanie jedzenia, które za moment spożyjemy i umieszczanie zdjęć na Facebooku czy Instagramie.

 

Jak tłumaczą naukowcy, rytualne czynności wyostrzają nasze zmysły, pozwalają zatrzymać się na chwilę i podelektować daniem, a przez to docenić również walory wizualne potrawy. (PAP)

 

mdn/ dki/jjj/

Tagi: jedzenie , rytuały , smak
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi