Strona główna Aktualności

Rytuały poprawiają smak jedzenia

07.08.2013 Świat

Fot. Fotolia

Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychological Science".

Autorzy pracy wskazują, że wydłużanie czasu oczekiwania między rytuałem a spożyciem potrawy dodatkowo wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka.

 

Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności. Przed rozpakowaniem smakołyku mieli przełamać go na pół, a następnie otworzyć opakowanie do połowy i zjeść połowę batona. Następnie zostali poproszeni o odpakowanie drugiej połowy i zjedzenie jej.

 

Badani z drugiej grupy mieli po prostu zasiąść wygodnie w fotelach, zrelaksować się, a następnie sięgać po batony, kiedy tylko mieli na to ochotę.

 

Okazało się, że osoby, które przed jedzeniem wykonały rutualną czynność związaną z odpakowywaniem batonów, oceniły ich smak lepiej, niż osoby z drugiej grupy. Co więcej, badani z pierwszej grupy byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za batony, niż osoby z grupy kontrolnej.

 

Zdaniem autorów pracy rodzajem rytuału poprawiającym smak posiłków może też być na przykład popularne obecnie fotografowanie jedzenia, które za moment spożyjemy i umieszczanie zdjęć na Facebooku czy Instagramie.

 

Jak tłumaczą naukowcy, rytualne czynności wyostrzają nasze zmysły, pozwalają zatrzymać się na chwilę i podelektować daniem, a przez to docenić również walory wizualne potrawy. (PAP)

 

mdn/ dki/jjj/

Tagi: jedzenie , rytuały , smak
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych

Czy wiedzieliście, że grzyby można spotkać nawet na pustyniach czy w oceanach? Albo wykorzystać jako... planistów ruchu? Każdy, kto czuje się gotów na wprowadzenie do swojego życia tych i innych ciekawostek okołogrzybowych, powinien sięgnąć po książkę "Tajemnicze życie grzybów".

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Nasz blog

Tabletka Matuzalema Tabletka Matuzalema

Naukowcy coraz lepiej poznają biologiczne podstawy starzenia; udaje im się nawet wydłużyć życie niektórych organizmów. Według autorów tych dokonań może to zaowocować nowymi terapiami i zwiększeniem liczby przeżywanych w zdrowiu lat. Według innych badań już dziś wiele w tym względzie można zdziałać dietą.

Więcej

Tagi