Strona główna Aktualności

Zbyt wiele zdjęć jedzenia może zrujnować obiad

05.10.2013 Świat

Fot. Fotolia

Oglądanie w nadmiarze zdjęć potraw może spowodować, że samo jedzenie stanie się mniej przyjemne - ostrzegają naukowcy na łamach magazynu "Journal of Consumer Psychology".

Może zatem się okazać, że czyjaś pasja fotografowania jedzenia i zamieszczania zdjęć na portalach jak Instagram czy Pinterest może zepsuć innym apetyt, dając im poczucie, że już jedli oglądane dania.

 

"W pewnym sensie stajemy się zmęczeni smakiem nawet bez konsumowania oglądanego jedzenia - powiedział współautor badania prof. Ryan Elder. - To zmysłowa nuda - pojawia się chęć ruszenia naprzód. Nie chce się już doświadczać tego smaku".

 

Elder i drugi autor badania Jeff Larson, profesorowie marketingu, twierdzą, że taka sytuacja wzbudza w ludziach przesyt, definiowany jako spadek przyjemności w trakcie powtarzającej się konsumpcji. Innymi słowy - piąty kęs ciastka będzie mniej przyjemny niż pierwszy.

 

Dla sprawdzenia tego fenomenu Larson i Elder zaprosili do badania 232 osoby, które oglądały zdjęcia jedzenia i oceniały je. W jednym z badań połowa uczestników oglądała 60 zdjęć słodkości w rodzaju ciast, trufli i czekolady, podczas gdy pozostali patrzyli na 60 fotografii słonych przekąsek - chipsów, precli i frytek.

 

Po ocenieniu każdego zdjęcia pod względem apetyczności, każdy uczestnik jadł słone orzeszki. Następnie oceniał, jaką przyjemność mu to sprawiło.

 

Okazało się, że osoby, które patrzyły na słone przekąski, mniej przyjemności znajdywały w chrupaniu orzeszków, nawet jeśli wcześniej ich nie widziały. Badacze uważają, że chodzi o przesyt konkretnym smakiem, w tym przypadku - słonym.

 

"Jeśli ktoś chce cieszyć się jedzeniem, powinien unikać oglądania zbyt wielu zdjęć potraw - podkreślił Larson. - Nawet ja poczułem się gorzej podczas badania po oglądaniu tych wszystkich zdjęć słodyczy".

 

Z drugiej strony - radzi Larson - jeśli ktoś ma słabość do jakiegoś niezdrowego jedzenia, np. czekolady i chce sobie z tym poradzić, to może spróbować sięgnąć po jego fotografie. (PAP)

 

mrt/ agt/

Tagi: jedzenie
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi