24.08.2019
PL EN
23.12.2013 aktualizacja 23.12.2013

Uczeni z Harvardu odmłodzili mięśnie myszy

Odwracając proces starzenia mitochondriów, naukowcy z Harvardu odmłodzili mięśnie starych myszy – informuje pismo „Cell”.

Starzenie się uważane jest za proces nieodwracalny, jednak naukowcy z Harvard Medical School wykazali, że niektóre jego aspekty można odwrócić. Skoncentrowali się na koenzymie zwanym NAD, którego poziom z wiekiem spada we wszystkich komórkach organizmu.

Badania wykazały, że brak NAD zaburza funkcjonowanie mitochondriów, które dostarczają komórkom energii.

Podając myszom mononukleotyd nikotynamidu (NMN) - substancję, z której w organizmie powstaje NAD, udało się odmłodzić mięśnie sędziwych myszy (w wieku 22 miesięcy).

Po tygodniu podawania NMN mięśnie te wróciły do stanu odpowiadającego wiekowi sześciu miesięcy. Poprawił się stan mitochondriów, obniżył poziom markerów zaniku mięśni, procesów zapalnych oraz insulinooporności. Jednak nie wzrosła siła mięśni. W odniesieniu do ludzi odpowiadałoby to przemianie mięśni 60 - latka w mięśnie 20-latka.

Zdaniem dr Anny Gomes z wydziału genetyki Harvard Medical School dłuższe podawanie NMN powinno poprawić także siłę mięśni.

Jednak samo odmłodzenie mięśni nie oznacza jeszcze odmłodzenia całego organizmu. Pozostają takie oznaki starzenia jak skrócenie telomerów chromosomów czy uszkodzenia DNA.

Testy kliniczne z udziałem ludzi planowane są na rok 2015. Prawdopodobnie terapię można by zacząć stosować u osób w średnim lub starszym wieku – jednak nie pomogłaby osobom w podeszłym wieku, w których organizmie zaszły już daleko idące zmiany.

Koenzym NAD to (dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy), pełni istotną rolę w procesach oddychania komórkowego. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę naukowców w roku 1906, gdy brytyjscy biochemicy Arthur Harden i William Youndin zauważyli, że wywar z drożdży dodany do hodowli żywych drożdży wydatnie przyspieszył proces fermentacji. Pracę na ten temat opublikowano na łamach „Proceedings of the Royal Society of London”. Późniejsze prace wykazały, że to właśnie NAD przyspieszał działanie enzymu. (PAP)

pmw/ krf/

Copyright © Fundacja PAP 2019