Strona główna Aktualności

Naukowy popcorn

16.02.2015 Świat

Fot. Fotolia

180 stopni to krytyczna temperatura, w której kukurydza przekształca się w popcorn niezależnie od kształtu i wielkości ziaren - ustalili francuscy naukowcy. O wynikach ich badań informuje pismo Royal Society Interface.

Za pomocą kamery rejestrującej 2900 klatek na sekundę Emmanuel Virot i Alexandre Ponomarenko sfilmowali proces pękania ziaren popcornu w piekarniku, podnosząc temperaturę o 10 stopni Celsjusza co 5 minut. W ciągu setnych części sekundy ziarno kukurydzy pęka, podskakuje i staje się niekształtną białą bryłką.

 

O ile przy 170 stopniach pękało 34 proc. ziaren, to przy 180 – aż 96 proc., niezależnie od kształtu i wielkości. Zawarta w ziarnach kukurydzy woda staje się parą już przy 100 stopniach Celsjusza, jednak przy 180 stopniach ciśnienie wewnątrz ziarna przekracza dziesięciokrotnie ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza. Łupina nie jest w stanie oprzeć się takiemu ciśnieniu i pęka, uwalniając pełne skrobi wnętrze.

 

Jako pierwsza z rozerwanej łupiny wydobywa się „noga” – fragment, który odpycha ziarno od rozgrzanego podłoża. Dzięki temu popcorn podskakuje na wysokość kliku milimetrów, a czasem centymetrów.

 

Okazało się również, że charakterystyczny odgłos „pop” nie wiąże się z odepchnięciem od podłoża, a pojawia się wcześniej. Dźwięk jest najprawdopodobniej wywoływany przez gwałtownie uwalnianą parę wodną. Puste przestrzenie w popcornie odrywają rolę rezonatorów.(PAP)

 

pmw/ krf

Tagi: popcorn , fizyka
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

"Bagdad. Miasto pokoju, miasto krwi" - różne oblicza irackiego miasta "Bagdad. Miasto pokoju, miasto krwi" - różne oblicza irackiego miasta

Intelektualny i naukowy motor świata, a przy tym miasto, które imponowało przepięknymi i mądrze zorganizowanymi rozwiązaniami architektonicznymi... Opinię godną starożytnej Aleksandrii czy mitycznej Atlantydy miał ponad tysiąc lat temu Bagdad, dziś kojarzony z chaosem i zamachami.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek
Albert Einstein

Nasz blog

Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji! Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji!

Rola komunikacji naukowej na polskich uczelniach wciąż nie jest dostatecznie doceniona. Ani przez naukowców, ani przez władze uczelni. Zdawałoby się, że prezentowanie osiągnięć naukowców to zadanie biur prasowych. Te jednak często mają ustalone zupełnie inne priorytety.

Więcej

Tagi

-->