Strona główna Aktualności

Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

19.02.2015 Świat

Fot. Fotolia

Oleokantal, związek występujący w oliwie z oliwek, likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych komórek - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Ich wnioski publikuje pismo "Molecular and Cellular Oncology".

Po dodaniu oleokantalu do tkanek nowotworowych w laboratorium badacze zaobserwowali bardzo szybkie obumieranie komórek - związek niszczył je w 30-60 minut. Wcześniej naukowcy podejrzewali, że oleokantal będzie aktywował jeden z enzymów kontrolujących apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórki. Proces apoptozy zajmuje jednak od 16 do 24 godzin, więc przyczyną musiał być inny mechanizm.

 

Jak wyjaśnia współautorka badań Onica LeGendre, oleokantal powodował pękanie lizosomów zawierających enzymy trawienne z grupy hydrolaz oraz odpady, tj. zbędne substancje i martwe elementy cytoplazmy. W komórkach nowotworowych lizosomy są z reguły większe niż w zdrowych komórkach. Po pęknięciu pęcherzyka cały "śmietnik" wydostaje się na zewnątrz, a komórkę zabijają jej własne enzymy i toksyny.

 

Oleokantal nie powodował szkody w prawidłowych komórkach. Ich cykl życia był jedynie tymczasowo spowalniany. Po 24 godzinach zdrowe komórki zaczynały znów funkcjonować normalnie.

 

Kolejnym krokiem będzie sprawdzenie działania oleokantalu na zwierzęcym modelu nowotworów oraz zrozumienie, dlaczego komórki nowotworowe są bardziej wrażliwe na działanie tego związku niż komórki prawidłowe - zapowiadają badacze. (PAP)

 

koc/ mrt/

Tagi: oliwa , oliwki
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi