Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
28.02.2015 aktualizacja 28.02.2015

Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

Fot. Fotolia / Fot. Fotolia /

Nie należy zabraniać małym dzieciom spożywania produktów orzechowych, lepiej je nawet do tego zachęcać. Wczesne karmienie nimi może uchronić je przed alergią na orzechy – wykazały badania opublikowane przez „New England Journal of Medicine”.

Wydawało się, że orzechy są silnie uczulające. American Academy of Pediatrics zalecała, by dzieciom poniżej trzeciego roku życia nie podawać produktów zawierających orzechy. Amerykańscy pediatrzy wycofali się z tej rekomendacji w 2008 r., ale nadal dość powszechne jest przekonanie, że małe dzieci raczej nie powinny sięgać po produkty orzechowe.

Wygląda jednak na to, że nie jest to prawda. Sugerowały to już obserwacje porównawcze dzieci z rodzin żydowskich zamieszkałych w Izraelu oraz Wielkiej Brytanii. Wykazały one, że dzieci izraelskie, którym zwyczajowo od wczesnego dzieciństwa podaje się produkty orzechowe, aż dziesięciokrotnie rzadziej są uczulone na orzechy.

Potwierdzają to najnowsze badania specjalistów King\'s College London przeprowadzone na grupie 628 dzieci w wieku od 4. do 11. miesiąca życia. Te z nich, które karmiono produktami orzechowymi jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia, w wieku 5 lat były o 80 proc. rzadziej uczulone na orzechy.

Zgodnie z powszechnie przyjętymi zalecenia badanym dzieciom nie podawano całych orzechów, ponieważ przed ukończeniem 5 roku życia są one bardziej narażone na zadławienia. Otrzymywały za to batony zawierające zmielone orzechy.

Dzieci podzielono na dwie grupy, z których tylko część otrzymywała produkty orzechowe. Najpierw jednak u wszystkich przeprowadzono testy skórne, żeby sprawdzić czy nie są uczulone na orzechy. Tylko 98 maluchów, które zakwalifikowania do badania, wykazywały łagodną na nie reakcję uczuleniową.

W wieku 5 lat wśród tych dzieci, które nie były uczulone na orzechy i podawano im produkty orzechowe, jedynie u 2 proc. rozwinęła się alergia. Dla porównania: w grupie maluchów nieuczulonych, który nie otrzymywały tych produktów, alergia na orzechy wystąpiła u 14 proc. z nich.

Obserwowano również dzieci z łagodną reakcją uczuleniową na orzechy. Wśród tych, którym podawano zawierające je produkty, alergia rozwinęła się u 11 proc. w porównaniu do 35 proc. tych, które ich nie spożywały.

Dyrektor National Institute of Allergy and Infectious Diseases prof. Anthony Fauci uważa, że wyniki tych badań są przełomowe i mogą zmienić podstawowe zasady zapobiegania alergiom. Konieczne są jednak dalsze badania, które uściśliłyby, co należy robić.

Nie wiadomo jak często oraz ile produktów orzechowych mogą jeść małe dzieci, by nie miały później alergii. Otwarte pozostaje również pytanie, czy wczesne podawanie maluchom innych produktów, takich jak jajka i mleko krowie, również może chronić przed uczuleniem na nie. Nie ma również pewności czy wszystkie dzieci mogą otrzymywać produkty orzechowe.

Alergolog University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas dr Rebecca Gruchalla zaleca w wypowiedzi dla Reutersa, żeby rodzice wykazujący uczulenie na orzechy nie podawali zawierających je produktów swoim pociechom, dopóki nie przeprowadzą u nich odpowiednich testów skórnych. Należy je wykonać u dzieci od 4 do 8 miesiąca życia.

Jeśli dzieci wykazują pewne objawy nadwrażliwości, wyroby te można im podawać, ale pod kontrolą alergologa. W przypadku maluchów już uczulonych trzeba to robić nadzwyczaj ostrożnie. Produkty orzechowe można wtedy podawać wyłącznie w małych ilościach, szczególnie na początku, po konsultacji z lekarzem. (PAP)

zbw/ mki/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024