Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
14.03.2015 aktualizacja 14.03.2015

Nadmiar witaminy D też nie jest korzystny dla zdrowia

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Duńscy naukowcy jako pierwsi na świecie wykazali, że zbyt wysoki poziom witaminy D zwiększa ryzyko śmierci z powodu niewydolności układu krążenia – zawiadamia „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Istnieje wiele badań sugerujących, że niedobór witaminy D jest szkodliwy dla zdrowia i sprzyja m.in. osłabieniu układu kostnego, rozwojowi chorób autoimmunologicznych i występowaniu niektórych rodzajów raka. Jednak okazuje się, że również nadmiar tego związku nie wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego (Dania) jako pierwsi na świecie wykazali, iż zbyt wysoki poziom witaminy D (przekraczający 100 nanomoli na litr) koreluje z większym prawdopodobieństwem śmierci na skutek udaru mózgu, bądź zawału mięśnia sercowego.

Badacze zmierzyli poziom witaminy D we krwi ponad 247 tys. osób, a następnie przez siedem lat śledzili ich losy. W tym czasie zmarło 16 645 badanych pacjentów. Naukowcy przeanalizowali związek pomiędzy ich śmiercią a stężeniem witaminy D w organizmie.

Wyniki analiz potwierdziły, że osoby z niskim poziomem witaminy D (poniżej 50 nmol/l) są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci, co jest zgodne z rezultatami poprzednich badań.

Jednak okazało się, że również osoby z wysokim poziomem witaminy D (powyżej 100 nmol/l) nie mogą czuć się bezpiecznie, bo występuje u nich podwyższone prawdopodobieństwo śmierci w wyniku chorób układu krążenia.

„Innymi słowy, poziom witaminy D nie powinien być ani zbyt niski, ani zbyt wysoki, ale znajdować się gdzieś pomiędzy 50 a 100 nmol/l. Wyniki naszego badania pokazują, że optymalne stężenie witaminy D wynosi 70 nmol/l” – mówi współautor badania prof. Peter Schwartz. (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024