Układ odpornościowy reguluje zmysł smaku
Cytokina prozapalna TNF wpływa na odczuwanie gorzkiego smaku, przyczyniając się w ten sposób do ograniczenia ilości pokarmu spożywanego w trakcie choroby – zawiadamia czasopismo „Brain, Behavior and Immunity”.
Amerykańscy naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii ustalili, że czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, w skrócie TNF) – białko wywołujące stan zapalny w organizmie – reguluje odczuwanie gorzkiego smaku. Podwyższona ilość TNF sprzyja większej wrażliwości na gorycz, co może tłumaczyć, dlaczego podczas choroby jedzenie wydaje nam się bardziej gorzkie i mniej apetyczne.
Badacze postanowili sprawdzić, jak wyeliminowanie genu kodującego TNF wpływa na odczucie gorzkiego smaku u myszy.
Testy behawioralne wykazały, że gryzonie pozbawione TNF były dużo mniej wrażliwe na gorycz niż normalne zwierzęta. Manipulacja TNF nie wpływała natomiast na odczucie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego i umami.
Kolejne eksperymenty pozwoliły stwierdzić, że za obniżoną wrażliwość na gorycz u myszy pozbawionych TNF odpowiada słabsza aktywność nerwu przesyłającego do mózgu informacje z kubków smakowych znajdujących się na języku. Dowodzi to, że TNF reguluje odczucie gorzkiego smaku poprzez modyfikację działania receptorów (kubków smakowych), a nie przekształcenie procesów mózgowych.
„Nasze badanie dowodzi istnienia funkcjonalnego połączenia pomiędzy systemem immunologicznym i smakowym. W związku z tym należy zastanowić się nad interesującą kwestią – czy odczucie gorzkiego smaku można regulować poprzez zmianę poziomu TNF, np. dzięki zastosowaniu inhibitorów” – zastanawia się Hong Wang, współautorka badania.
Możliwość kontrolowania odczucia gorzkiego smaku mogłaby pomóc w zapobieganiu niedożywieniu u osób cierpiących na poważne choroby. (PAP)
ooo/ mrt/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.