Strona główna Aktualności

Koralowce nie takie bezbronne wobec ocieplenia

29.06.2015 Świat

Fot. Fotolia

Niektóre koralowce już dziś posiadają zmiany w genach, pozwalające im przetrwać w coraz cieplejszych oceanach. Ludzie mogą jednak pomóc w rozprzestrzenieniu tych zmian - twierdzą naukowcy w "Science".

Budujące rafy koralowce z gatunku Acropora millepora mogą przekazywać kolejnym pokoleniom zdolność do tolerowania podwyższonych temperatur. Zdolność tę przekazują w materiale genetycznym - informują eksperci z University of Texas w Austin (UTA), Australian Institute of Marine Science i Oregon State University.

 

Ich odkrycie pozwala sądzić, że przynajmniej niektórym gatunkom koralowców łatwiej jest się przystosować do ocieplenia, niż sądzono.

 

Groves Dixon z UTA i jego współpracownicy badali koralowce A. millepora pochodzące z dwóch różnych miejsc w oceanie w pobliżu Australii: cieplejszej Zatoki Princess Charlotte (znajdującej się na północnym skraju Australii, bliżej równika) i nieco chłodniejszych wód wokół wyspy Orpheus, leżącej 480 km dalej na południe (czyli dalej od równika). Różnica średnich temperatur wody w obu miejscach wynosi aż 2 st. C.

 

Larwy tych koralowców naukowcy umieszczali w coraz cieplejszej wodzie. U tych, które przetrwały, analizowali materiał genetyczny.

 

Bardziej odporne na ciepło koralowce z cieplejszej Zatoki Princess Charlotte wytwarzały larwy, które lepiej znosiły stres związany z ocieplaniem ich zbiornika. W porównaniu z larwami koralowców z południa (czyli wód chłodniejszych) ich szansa na przeżycie była 10 razy większa - donoszą badacze.

 

Dixon i jego zespół wykazali też, że kiedy koralowce z cieplejszych wód Zatoki Princess Charlotte skrzyżowano z koralowcami z chłodniejszych wód Orpheus - tolerancję na ciepło potrafiły one przekazać kolejnym pokoleniom.

 

Naukowcy ustalili, jakie procesy biologiczne odpowiadają za tolerancję ciepła. Ich zdaniem lepsza tolerancja ciepła może się u koralowców pojawiać dość szybko dzięki obecnej u nich zmienności genetycznej. Chodzi o naturalne różnice w kodzie genetycznym, które mogą odpowiadać za różnice między poszczególnymi osobnikami z jednego gatunku (np. pod względem koloru oczu, grupy krwi czy odporności na zmiany temperatury).

 

"Koralowce nie muszą czekać, aż pojawią się u nich nowe mutacje. Zapobieganie wymieraniu korali można rozpocząć czymś tak prostym, jak wymiana polipów, dzięki czemu rozprzestrzenią się obecne dziś warianty genetyczne" - mówi biolog z University of Texas w Austin, Mikhail Matz. Dodał, że larwy koralowców mogą się rozprzestrzeniać w oceanie w sposób naturalny, choć ludzie też mogą im w tym pomóc.

 

Dotychczas eksperci ostrzegali, że rafy koralowe na całym świecie są bardzo zagrożone z powodu ocieplenia wierzchnich wód oceanów. Ocieplenie wód jest przyczyną choroby koralowców zwanej "blaknięciem". W dotkniętych nią koloniach obumierają symbiotyczne algi, zapewniające koralowcom źródło energii i pokarmu. W efekcie obumierają także koralowce. Niektóre z nich lepiej tolerują wyższe temperatury. Dotychczas naukowcy nie wiedzieli, dlaczego tak się dzieje. (PAP)

 

zan/ agt/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi