Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
30.06.2015 aktualizacja 30.06.2015

Antybiotyki z glonów

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Jednokomórkowe glony i sinice mogą być nowym źródłem antybiotyków – informuje pismo “Phycologia”.

Większość stosowanych antybiotyków wytwarzają bakterie i grzyby. Narastająca odporność bakterii chorobotwórczych skłoniła naukowców do pracy nad antybiotykami syntetycznymi. Poszukują także nowych, bardziej skutecznych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, wybierając niezbadane jeszcze pod tym względem organizmy.

Obiecujące wyniki dały na przykład badania kilku gatunków jednokomórkowych glonów słodkowodnych z odległych regionów północnej Kanady.

Jednokomórkowe glony są bardzo odporne na niesprzyjające warunki środowiska i właściwie wszechobecne - można je znaleźć w jeziorach, rzekach, basenach pływackich a nawet glebie na pustyni. Łatwo byłoby je hodować na wielką skalę w dużych zbiornikach. Dotychczas nie były brane pod uwagę jako wytwórcy antybiotyków - tymczasem często wytwarzają substancje szkodliwe dla innych mikroorganizmów, by zdobyć nad nimi przewagę. Dzieje się tak zwłaszcza w niesprzyjających warunkach.

Już podczas II wojny światowej zaobserwowano, że otwarte zbiorniki ścieków w bazach wojskowych zawierały niespodziewanie mało bakterii kałowych, jeśli zasiedlały je jednokomórkowe glony Chlorella.(PAP)

pmw/ krf/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024