Nauka dla Społeczeństwa

24.04.2024
PL EN
04.08.2015 aktualizacja 04.08.2015

Szpinak zapewnia uczucie sytości

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Tylakoidy występujące w ekstrakcie ze szpinaku spowalniają trawienie tłuszczu, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości po posiłku – czytamy w „Journal of the American College of Nutrition”.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Luizjana (USA) wykazali, że ekstrakt ze szpinaku przedłuża uczucie sytości. Wszystko dlatego, że zawarte w nim tylakoidy – struktury wchodzące w skład budowy chloroplastów – sprzyjają wydzielaniu hormonów sytości, które prowadzą do spowolnienia procesu trawienia tłuszczu i zmniejszenia ochoty na małe co nieco.

W badaniu uczestniczyło 60 osób (30 kobiet i 30 mężczyzn) z nadwagą lub zdiagnozowaną otyłością. Po 4 godzinach od zjedzenia śniadania otrzymywały one ekstrakt ze szpinaku lub placebo, a następnie spożywały standardowy lunch. Po kolejnych 4 godzinach w ramach kolacji częstowano je pizzą. W tym czasie (przed i po posiłkach) kilkakrotnie pobierano im krew w celu sprawdzenia poziomu glukozy i lipidów.

Okazało się, że ekstrakt ze szpinaku podwyższał poziom glukozy oraz redukował uczucie głodu i pragnienie podjadania do ponad 2 godzin po posiłku. U mężczyzn wywoływał też lekką tendencję do ograniczenia ilości spożywanych kalorii podczas kolacji.

„Zaobserwowana w niniejszym badaniu redukcja uczucia głodu i ochoty na słone przekąski sugeruje, że tylakoidy mogą być przydatne dla ludzi z wysokim ciśnieniem krwi i problemami z wagą” – komentuje współautor badania Frank L. Greenway. (PAP)

ooo/ krf/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024