21.05.2018
PL EN
01.09.2015 aktualizacja 01.09.2015

Ekstrakt z liści kasztana unieszkodliwia bakterie

Fot. PAP/ Tomasz Gzell 22.05.2010 Fot. PAP/ Tomasz Gzell 22.05.2010

Substancje zawarte w wyciągu z liści kasztana jadalnego uniemożliwiają bakteriom gronkowca złocistego komunikowanie się i wytwarzanie toksyn – zawiadamia czasopismo „PLOS ONE”.

Naukowcy z Uniwersytetu Emory i Uniwersytetu Iowa (USA) wykazali, że związki występujące w ekstrakcie z liści kasztana jadalnego (Castanea sativa), zwłaszcza pochodne ursenu i oleanenu, obniżają poziom wirulencji gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), nie powodując przy tym wzrostu jego oporności.

„Zidentyfikowaliśmy rodzinę związków roślinnych, które posiadają interesujące właściwości medyczne. Chociaż nie powodują one śmierci bakterii gronkowca, pozbawiają je zdolności do produkcji toksyn uszkadzających tkanki” – mówi koordynatorka badania Cassandra Quave.

Badacze przetestowali działanie ekstraktu zawierającego 94 aktywne substancje (w tym ursen i oleanen) na mysiej i ludzkiej skórze.

Okazało się, że już jednorazowa dawka wyciągu z kasztana, wynosząca 50 µg, pozwalała na oczyszczenie miejsc zakażonych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę (MRSA) i zatrzymanie procesu prowadzącego do uszkodzenia tkanek i komórek krwi. Ekstrakt hamował produkcję groźnych dla zdrowia toksyn i blokował komunikację międzybakteryjną zwaną mechanizmem wyczuwania liczebności (ang. quorum sensing). Do tego pozostawał bezpieczny dla komórek skóry i innych bakterii, a jego skuteczność utrzymywała się na tym samym poziomie nawet po dwóch tygodniach stosowania.

„Wiele firm farmaceutycznych pracuje nad stworzeniem przeciwciał monoklonalych, które mogłyby zapobiec wytwarzaniu konkretnej toksyny. My dowiedliśmy, że zwykły ekstrakt z kasztana może powstrzymać całą kaskadę procesów odpowiedzialnych za produkcję wielu różnych toksyn” – zauważa Quave i dodaje, że badania w tym zakresie z pewnością będą kontynuowane. (PAP)

ooo/ mrt/

Copyright © Fundacja PAP 2018