Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
26.11.2015 aktualizacja 26.11.2015

Gdańscy biotechnolodzy pomagają produkować piwne drożdże

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Biotechnolodzy z dwóch gdańskich uczelni pomagają miejscowej firmie w produkcji płynnych piwnych drożdży. Uniwersytet Gdański objął nawet część udziałów w spółce, która dziś oferuje 16 szczepów drożdży pozyskanych z ośrodków badawczych w Europie i USA.

„O czym szumią wierzby”, „Wichrowe wzgórza”, „Irlandzkie ciemności”, „Gwoździe i banany”, „Amerykański sen” czy „Belgijskie pagórki” – to tylko wybrane nazwy szczepów, w których produkcji pomagają naukowcy.

Wytwarzaniem płynnych piwnych drożdży zajmuje się spółka Fermentum Mobile założona m.in. przez absolwentów i pracowników Uniwersytetu Gdańskiego. W listopadzie część udziałów w firmie objęła uczelnia. W ramach współpracy naukowcy z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii (MWB) prowadzonego wspólnie przez Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet Medyczny, pomagają w produkcji drożdży, które pozyskano z ośrodków badawczych, m.in. z Niemiec, Belgii i Wielkiej Brytanii.

Jak powiedział PAP prof. Krzysztof Bielawski z MWB, pomoc naukowców polega m.in. na merytorycznym wsparciu w utrzymywaniu należytej jakości szczepów i właściwym namnażaniu drożdży. Służą temu m.in. analizy przeprowadzane na należącym do uczelni nowoczesnym sprzęcie do spektrometrii mas pozwalającym m.in. oceniać skład chemiczny szczepów.

Prof. Bielawski wyjaśnił, że Fermentum Mobile jest w tej chwili jedyną firmą w kraju zajmującą się produkcją płynnych drożdży piwnych. „Dotąd domowi piwowarzy czy małe browary w Polsce bazowały głównie na drożdżach wysuszonych, które są gorszej jakości z punktu widzenia warzenia piwa” – powiedział PAP naukowiec dodając, że na rynku są też płynne drożdże amerykańskie, ale te są droższe niż te produkowane w Gdańsku.

Jak wyjaśnił, spółka Fermentum Mobile zaopatruje w swoje produkty domowych piwowarów w kraju i współpracuje z polskimi mini-browarami. „Nawiązano już także kontakty z producentami piwa w krajach nadbałtyckich, w tym na Litwie” – powiedział PAP prof. Bielawski dodając, że spółka ma w planach wytwarzanie własnych szczepów drożdży piwnych oraz innych opartych na nich produktów.

Prof. Bielawski, który jest także szefem Centrum Transferu Technologii UG oraz spółki docelowej UG, która objęła udziały w firmie Fermentum Mobile, powiedział PAP, że ma nadzieję, iż podobnych przedsięwzięć – łączących gdańskich naukowców z biznesem, będzie z czasem coraz więcej.

We współpracy z producentami drożdży biotechnolodzy z UG wykorzystują m.in. wart blisko 1,5 mln euro sprzęt do spektrometrii mas zakupiony w ramach projektu MOBI4Health finansowanego przez Komisję Europejską. W ramach MOBI4Health gdańscy naukowcy współpracują z kolegami z 10 ośrodków badawczych z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Włoch, Grecji i Hiszpanii.

Uniwersytet Gdański nie jest jedyną uczelnią zaangażowaną w badanie i produkcję alkoholi. W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni w 2005 r. powstała winnica "Nad Dworskim Potokiem". Założono ją z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła, którego zainspirowały winnice należące do czołowych uczelni europejskich. Gospodarstwo w Łazach zajmuje powierzchnię ponad 3,3 hektara, na której rośnie 11 tys. krzewów winorośli. Produkowane w nim trunki są sprzedawane. Zdobyły już medale na międzynarodowych konkursach.

Gdańsk, jako miasto portowe, przez wieki był silnym polskim ośrodkiem handlu zbożem. Już od średniowiecza miasto cieszyło się przywilejem warzenia piwa. Na przestrzeni XV i XVI wieku w Gdańsku działało około 400 browarów, które produkowały najczęściej piwo ze słodu jęczmiennego. Jednym z najbardziej znanych browarników w XVII wieku był astronom Jan Heweliusz.

PAP - Nauka w Polsce

aks/ mki/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024