Strona główna Aktualności
Przyroda

Lubuskie/ W weekend liczenie nietoperzy w MRU

08.01.2016 Ekologia, Przyroda

Fot. Fotolia

Podczas weekendu (9-10 stycznia br.) odbędzie się coroczne liczenie nietoperzy hibernujących na obszarze Natura 2000 obejmującym Międzyrzecki Rejon Umocniony w Lubuskiem – największym w Polsce zimowisku tych zwierząt.

Coroczne liczenie latających ssaków w MRU odbywa się pod nadzorem Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Gorzowie Wlkp. Od 1999 r. prowadzony jest tam program ochrony tej unikatowej kolonii.

 

W tym roku liczenie organizują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, którzy od lat prowadzą badania w tym miejscu i wykonali większość z dotychczasowych liczeń nietoperzy.

 

Jak poinformował PAP chiropterolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dr Tomasz Kokurewicz, w liczeniu udział weźmie 67 osób z Polski, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemiec, Belgii, Szwecji i Malty wspieranych przez zespół 12 ratowników medycznych.

 

Akcję wesprą: Muzeum Fortyfikacji i Nietoperzy w Pniewie, dzierżawcy podziemi Pętli Boryszyńskiej (część MRU) oraz lokalne stowarzyszenie "Działajmy Razem" z Wysokiej.

 

„Największe skupienia zostaną sfotografowane i dopiero po powrocie do bazy policzymy ile nietoperzy w nich zimowało. To spowolni opracowanie wyników. Wstępne wyniki liczenia w głównym systemie podziemnym będą znane w sobotę późnym wieczorem lub w niedzielę do południa” - powiedział PAP Kokurewicz.

 

W sobotę główne siły zostaną skierowane do centralnego odcinka MRU, czyli części podziemnych fortyfikacji. Następnego dnia przyrodnicy skupią się na szukaniu i liczeniu nietoperzy w wolnostojących obiektach naziemnych, m.in. tzw. panzerwerkach.

 

Główne (sobotnie) liczenie potrwa od wschodu do zachodu słońca. Każda z dziewięciu 7-osobowych grup będzie miała przydzielony sektor, w którym będzie dokonywała spisu.

 

Zasady liczenia są niezmienne od 1999 r., by wyniki były możliwe do porównania. Ważny jest także sam czas liczenia. Ten musi być maksymalnie krótki, by nie niepokoić zwierząt zbyt długo, oraz by nie policzyć kilkakrotnie tych samych osobników.

 

Podczas akcji naukowcy będą odczytywali numery obrączek, jeżeli będzie to możliwe bez chwytania i budzenia nietoperzy.

 

„Zobaczymy również jak wygląda stan zabezpieczenia kratami wejść do system podziemnego. Informacje te zostaną zawarte w raporcie dla RDOŚ w Gorzowie Wlkp. i Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie” - dodał Kokurewicz.

 

Naukowiec przypomniał, że stan populacji zimujących nietoperzy odzwierciedla stan środowiska, dlatego co roku jest sprawdzana liczebność tych ssaków.

 

„Obliguje nas do tego prawo zarówno krajowe jak i wspólnotowe. Coroczny monitoring pozwala ponadto na wczesne wykrycie zagrożeń i podjęcie działań zaradczych. Poza tym o nietoperze warto troszczyć się, gdyż są pożyteczne. Redukują liczebność owadów, w tym szkodników upraw i lasów, oraz owady uciążliwe dla człowieka, takie jak komary i meszki” - podkreślił chiropterolog.

 

Podziemia rezerwatu przyrody "Nietoperek" oraz obiekty wolnostojące na obszarze Natura 2000 Nietoperek obejmują centralną część odcinka Frontu Fortecznego Łuku Odry i Warty zwanego popularnie Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym (MRU). Najczęściej znajdują tu schronienie nietoperze z województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego oraz ze Wschodnich Niemiec (Brandenburgii i Meklemburgii). Niektóre z nich pokonują 260 km, by dotrzeć do MRU.

 

MRU to system korytarzy, tunelów i komór (o długości ponad 30 km) oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej. Panująca tam stała temperatura i wilgotność stwarzają nietoperzom idealne warunki do zimowej hibernacji.

 

W styczniu 2015 r. w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym padł absolutny rekord w 15-letniej historii zimowego monitoringu liczebności tych ssaków. Chiropterolodzy stwierdzili wówczas, że przebywa tam ponad 38,5 tys. nietoperzy. Najliczniej w MRU zimuje nocek duży, nocek rudy i nocek Natterera. Najrzadsze z gatunków hibernujących w MRU to: mroczki późne, nocki Bechsteina i nocki łydkowłose.

 

Nietoperze spędzają najzimniejszy okres roku w tradycyjny dla siebie sposób - głowami w dół. W zależności od gatunku, ich skupiska liczą od kilku do nawet kilkuset osobników. Zwierzęta te potrafią wprowadzić swój organizm w stan hibernacji - spada wówczas temperatura ciała i zwalania metabolizm. Dzięki temu mogą przetrwać bez pożywienia nawet kilka miesięcy, czerpiąc niezbędną energię jedynie ze zgromadzonego w ich organizmach tłuszczu.

 

Podczas hibernacji przebudzają się kilkakrotnie, aby uzupełnić ubytek wody w ich organizmach powstały w wyniku parowania. Niektóre gatunki mają również okres godowy w okresie hibernacji. Samice po zapłodnieniu potrafią wstrzymać proces rozwoju zarodka, aby wydać na świat potomstwo w najkorzystniejszych warunkach, z reguły późną wiosną, kiedy jest najwięcej pokarmu czyli owadów stanowiących jedyne pożywienie nietoperzy występujących w naszym kraju.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

mmd/ dym/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: fotografii, materiałów video oraz informacji z kategorii "Świat".

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

O relacjach pełną parą! "Siła duetów" O relacjach pełną parą! "Siła duetów"

Czy historię ludzkości tworzą sami samotni geniusze? Nie! Po prostu łatwiej o nich opowiadać historie. Ale świat nie jest taki prosty! W dokonywaniu przełomów liczą się też relacje między ludźmi, spośród których najbardziej podstawową jest relacja dwóch osób - zauważa w książce "Siła duetów" Joshua Wolf Shenk.

Więcej

Myśl na dziś

Nigdy nie wątpi ten tylko, kto nic nie wie.
Cyceron

Nasz blog

Z rąk do rąk: od rzymskich czyściochów do czerwonoarmistów Z rąk do rąk: od rzymskich czyściochów do czerwonoarmistów

Twierdza w dzisiejszym Gonio w zachodniej Gruzji świetnie pełniła swą funkcję przez dwa tysiące lat: najpierw rzymscy legioniści bronili z niej granic cesarstwa przed niepokornymi mieszkańcami Kolchidy, a w czasach znacznie nam bliższych – czerwonoarmiści strzegli z niej granic ZSRR przed imperialistami. Sekrety tego stanowiska właśnie poznają polscy archeolodzy.

Więcej

Tagi