Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
29.01.2016 aktualizacja 29.01.2016

Bakteria dżumy mogła przetrwać kilkaset lat w Europie

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Pałeczki dżumy mogły przetrwać w Europie kilkaset lat pomiędzy pandemią w XIV w. i w czasach nowożytnych – informują naukowcy na łamach pisma „PLOS ONE”.

W XIV w. w Europie wybuchła pandemia „czarnej śmierci”, czyli dżumy. Pochłonęła ona w niektórych miejscach kontynentu nawet 80 proc. populacji. Nawrót epidemii nastąpił po ok. 300 latach. Zdaniem naukowców, bakteria wywołująca dżumę, zwana pałeczką dżumy (Yersinia pestis) mogła przetrwać przez trzy wieku w ukryciu.

Naukowcy pod kierunkiem Lisy Seifert z Uniwersytetu Ludwiga Maximiliana w Monachium (Niemcy) badali DNA pobrane ze szkieletów 30 osób, które były ofiarami epidemii w czasach nowożytnych. Pochówki znajdowały się w dwóch miejscach w Niemczech. Niektórzy badacze sugerowali, że wówczas rozszalała się jakaś wirusowa epidemia, nie zaś dżuma.

W ośmiu szkieletach wykryto specyficzne dla Yersinia pestis ślady kwasu nukleinowego. Autorzy są zdania, że bakterie przetrwały trzy wieki w nieznanym rezerwuarze w Europie.

Wyróżnia się kilka typów dżumy. Do zakażenia u ludzi dochodzi zazwyczaj wskutek pokąsania przez pchły, które wcześniej zostały zakażone za sprawą kontaktu z takimi ssakami jak szczury czy wiewiórki. Pałeczka dżumy wrażliwa jest na kilka grup antybiotyków, które należy podawać pozajelitowo.(PAP)

krx/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024