Strona główna Aktualności
Świat

Szerszy zasięg sygnałów od satelitów systemu Galileo

05.02.2016 Świat

Aby ustalić dokładnie swoją pozycję, odbiornik nawigacji satelitarnej powinien otrzymywać sygnały od co najmniej czterech satelitów. Ilustracja demonstruje cztery satelity oraz pokrycie różnych obszarów ich sygnałami. Źródło: ESA.

Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) poinformowała o rozpoczęciu nadawania roboczych sygnałów nawigacyjnych przez kolejne dwa satelity systemu Galileo – europejskiego odpowiednika systemu GPS. Poszerza to pokrycie nieba przez system nawigacji satelitarnej Galileo.

Satelity Galileo numer 9 i 10 zostały wystrzelone 11 września 2015 r. Po przeprowadzeniu wielomiesięcznych rygorystycznych testów na orbicie potwierdzono ich działanie zgodne z założeniami. W szczególności, za pomocą 20-metrowej anteny w centrum ESA w Redu w Belgii wykonywano pomiary częstotliwości radiowych sygnałów od tych satelitów, aby określić kształt sygnału i rozdzielczość.

 

Przetestowano także poprawność współpracy z naziemną siecią systemu Galileo. Testy były koordynowane z Galileo Control Centres w Oberpfaffenhofen w Niemczech i we Fucino we Włoszech. W pierwszym przypadku testowano nadawanie poleceń i kontrolowanie satelitów, a w drugim nadzorowanie dostarczania komunikatów nawigacyjnych dla odbiorców. Testy zakończyły się sukcesem na kilka dni wcześniej niż zakładał harmonogram. 29 stycznia b.r. satelity rozpoczęły nadawanie właściwych sygnałów nawigacyjnych.

 

Europejska Agencja Kosmiczna prowadzi aktualnie także testy dwóch kolejnych satelitów nawigacyjnych (numer 11 i 12), które wystrzelono 17 grudnia 2015 r. Z kolei satelity nr 13 i 14 przeszły niedawno testy przed wystrzeleniem w centrum ESTEC w Noordwijk w Holandii i zostały umieszczone w magazynie w oczekiwaniu na start.

 

W międzyczasie w Niemczech trwa produkcja dwunastu kolejnych satelitów Galileo. Kompletny system Galileo będzie liczył 24 satelity. Aktualnie nadawane sygnały nawigacyjne są w formie „roboczej” - wykorzystuje je przemysł satelitarny do przygotowania produktów i usług, które w późniejszym czasie zostaną udostępnione użytkownikom. (PAP)

 

cza/ mki/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Niezwykłe życie całkiem zwykłych materiałów Niezwykłe życie całkiem zwykłych materiałów

Dlaczego czekolada jest tak smaczna, choć powstaje z dość nieapetycznych nasion kakaowca? Dlaczego noszący pierwsze protezy zębowe czuli w ustach smak siarki? Co wywołuje charakterystyczny zapach starych książek? O niezwykłych historiach materiałów, z których korzystamy każdego dnia, w książce "W rzeczy samej" pisze brytyjski naukowiec i popularyzator nauki - Mark Miodownik.

Więcej

Myśl na dziś

Intelektualista używa więcej słów niż trzeba powiedzieć, by powiedzieć więcej niż jest w rzeczywistości.
Aleksander Brefford

Nasz blog

Patrz pod nogi! Parkiety powtarzalne i te niepowtarzalne Patrz pod nogi! Parkiety powtarzalne i te niepowtarzalne

Czeka mnie cyklinowanie parkietu. Z matematycznego punktu widzenia mój parkiet to nic nadzwyczajnego - ot, zwykła jodełka - wzór złożony z samych prostokątów. Ale bywają i parkiety niepowtarzalne - aperiodyczne. Warto się im bliżej przyjrzeć.

Więcej

Tagi

-->