Strona główna Aktualności
Świat

Z wiekiem organizm gorzej radzi sobie z usuwaniem nadmiaru soli

14.02.2016 Świat

Fot. Fotolia

Wraz z upływem lat coraz gorzej radzimy sobie z usuwaniem nadmiaru sodu z organizmu - informują naukowcy, ostrzegając seniorów przed negatywnym wpływem spożywania dużych ilości soli. Ich wnioski publikuje "American Journal of Physiology".

Naukowcy z trzech amerykańskich uczelni (Georgetown University, St. Louis University i Nova Southeastern University) analizowali działanie aldosteronu, hormonu sterydowego wytwarzanego w korze nadnerczy. Hormon ten pomaga kontrolować poziom płynów i elektrolitów w organizmie. Produkcja aldosteronu jest regulowana przez receptory angiotensyny (AT1). Wcześniejsze badania wskazywały, że poziom aldosteronu spada wraz z wiekiem, a jego wahania są mniej zależne od zmian środowiska.

 

Obecne badania prowadzone były na młodych i starych szczurach, które na początku spożywały karmę zawierającą mało soli. Starsze osobniki konsumowały mniej pożywienia i piły mniej wody, a także miały niższy poziom aldosteronu niż osobniki młodsze. Po dwóch tygodniach szczurom przez sześć dni podawano pokarm zawierający dużo soli. Zarówno u młodych, jak i u starych szczurów zaobserwowano spadek poziomu aldosteronu, przy czym u osobników starszych w znacznie mniejszym stopniu.

 

Podczas szczegółowej analizy badacze stwierdzili, że proces starzenia się upośledza reakcję receptora AT1 na zwiększony poziom sodu w organizmie, co utrudnia pozbywanie się go z organizmu wraz z moczem. Zwiększa to ryzyko hipernatremii (zbytniego podwyższenia poziomu sodu w surowicy krwi), a także zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego oraz może obniżać skuteczność leków.(PAP)

 

koc/ agt/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi