Strona główna Aktualności
Świat

Z wiekiem organizm gorzej radzi sobie z usuwaniem nadmiaru soli

14.02.2016 Świat

Fot. Fotolia

Wraz z upływem lat coraz gorzej radzimy sobie z usuwaniem nadmiaru sodu z organizmu - informują naukowcy, ostrzegając seniorów przed negatywnym wpływem spożywania dużych ilości soli. Ich wnioski publikuje "American Journal of Physiology".

Naukowcy z trzech amerykańskich uczelni (Georgetown University, St. Louis University i Nova Southeastern University) analizowali działanie aldosteronu, hormonu sterydowego wytwarzanego w korze nadnerczy. Hormon ten pomaga kontrolować poziom płynów i elektrolitów w organizmie. Produkcja aldosteronu jest regulowana przez receptory angiotensyny (AT1). Wcześniejsze badania wskazywały, że poziom aldosteronu spada wraz z wiekiem, a jego wahania są mniej zależne od zmian środowiska.

 

Obecne badania prowadzone były na młodych i starych szczurach, które na początku spożywały karmę zawierającą mało soli. Starsze osobniki konsumowały mniej pożywienia i piły mniej wody, a także miały niższy poziom aldosteronu niż osobniki młodsze. Po dwóch tygodniach szczurom przez sześć dni podawano pokarm zawierający dużo soli. Zarówno u młodych, jak i u starych szczurów zaobserwowano spadek poziomu aldosteronu, przy czym u osobników starszych w znacznie mniejszym stopniu.

 

Podczas szczegółowej analizy badacze stwierdzili, że proces starzenia się upośledza reakcję receptora AT1 na zwiększony poziom sodu w organizmie, co utrudnia pozbywanie się go z organizmu wraz z moczem. Zwiększa to ryzyko hipernatremii (zbytniego podwyższenia poziomu sodu w surowicy krwi), a także zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego oraz może obniżać skuteczność leków.(PAP)

 

koc/ agt/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych

Czy wiedzieliście, że grzyby można spotkać nawet na pustyniach czy w oceanach? Albo wykorzystać jako... planistów ruchu? Każdy, kto czuje się gotów na wprowadzenie do swojego życia tych i innych ciekawostek okołogrzybowych, powinien sięgnąć po książkę "Tajemnicze życie grzybów".

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Nasz blog

Tabletka Matuzalema Tabletka Matuzalema

Naukowcy coraz lepiej poznają biologiczne podstawy starzenia; udaje im się nawet wydłużyć życie niektórych organizmów. Według autorów tych dokonań może to zaowocować nowymi terapiami i zwiększeniem liczby przeżywanych w zdrowiu lat. Według innych badań już dziś wiele w tym względzie można zdziałać dietą.

Więcej

Tagi