17.12.2017
PL EN
14.02.2016 aktualizacja 14.02.2016

Z wiekiem organizm gorzej radzi sobie z usuwaniem nadmiaru soli

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wraz z upływem lat coraz gorzej radzimy sobie z usuwaniem nadmiaru sodu z organizmu - informują naukowcy, ostrzegając seniorów przed negatywnym wpływem spożywania dużych ilości soli. Ich wnioski publikuje "American Journal of Physiology".

Naukowcy z trzech amerykańskich uczelni (Georgetown University, St. Louis University i Nova Southeastern University) analizowali działanie aldosteronu, hormonu sterydowego wytwarzanego w korze nadnerczy. Hormon ten pomaga kontrolować poziom płynów i elektrolitów w organizmie. Produkcja aldosteronu jest regulowana przez receptory angiotensyny (AT1). Wcześniejsze badania wskazywały, że poziom aldosteronu spada wraz z wiekiem, a jego wahania są mniej zależne od zmian środowiska.

Obecne badania prowadzone były na młodych i starych szczurach, które na początku spożywały karmę zawierającą mało soli. Starsze osobniki konsumowały mniej pożywienia i piły mniej wody, a także miały niższy poziom aldosteronu niż osobniki młodsze. Po dwóch tygodniach szczurom przez sześć dni podawano pokarm zawierający dużo soli. Zarówno u młodych, jak i u starych szczurów zaobserwowano spadek poziomu aldosteronu, przy czym u osobników starszych w znacznie mniejszym stopniu.

Podczas szczegółowej analizy badacze stwierdzili, że proces starzenia się upośledza reakcję receptora AT1 na zwiększony poziom sodu w organizmie, co utrudnia pozbywanie się go z organizmu wraz z moczem. Zwiększa to ryzyko hipernatremii (zbytniego podwyższenia poziomu sodu w surowicy krwi), a także zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego oraz może obniżać skuteczność leków.(PAP)

koc/ agt/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017