Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
16.03.2016 aktualizacja 16.03.2016

Stek z mamuta i sałatka - dieta neandertalczyka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dieta neandertalczyków składała się głównie z mięsa dużych zwierząt roślinożernych, np. mamutów i nosorożców. Około jednej piątej w ich diecie stanowiły rośliny - czytamy na stronie niemieckiej instytucji badawczej Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung (SGN).

Dietę neandertalczyków analizowali naukowcy z należącego do SGN Centrum Ewolucji Człowieka i Paleośrodowiska (HEP) w niemieckiej Tybindze. W swojej pracy oparli się o analizy proporcji izotopowych w kolagenie, jakie zachował się w kościach ludzi z tego prehistorycznego gatunku.

Materiału do badań dostarczyły też wykopaliska prowadzone na dwóch stanowiskach w Belgii, gdzie znaleziono już wcześniej bardzo liczne szczątki zwierząt żyjących 45-40 tys. lat temu - mamutów, nosorożców włochatych, dzikich koni, reniferów, żubrów, wilków, jaskiniowych lwów i hien oraz niedźwiedzi. Nieopodal znaleziono też kości neandertalczyków.

Badania izotopowe zachowanego w kościach kolagenu pozwoliły naukowcom ustalić, że dieta neandertalczyków była bardzo różna od diety zwierząt drapieżnych. Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej i można go znaleźć w kościach, zębach, chrząstkach, ścięgnach, więzadłach i skórze.

"Wcześniej zakładano, że neandertalczycy korzystali z tych samych źródeł pokarmu, co żyjące obok nich zwierzęta - tłumaczy Bocherens. - Nasze wyniki świadczą jednak o tym, że wszystkie drapieżniki zajmowały szczególną niszę i wolały polować na drobniejszą zwierzynę, taką jak renifery, dzikie konie czy prażubry. Neandertalczycy specjalizowali się przede wszystkim w polowaniu na wielkich roślinożerców - mamuty i nosorożce włochate".

Nasi wymarli kuzyni jedli również rośliny, które mogły stanowić jedną piątą ich diety - szacują autorzy badania.

O podobnej proporcji roślin mówi się w kontekście diety naszych bezpośrednich przodków, żyjących nieco później niż neandertalczycy ludzi z epoki kamienia - zauważa prof. Hervé Bocherens z HEP.

Badający dietę neandertalczyków naukowcy mają nadzieję, że pomogą wyjaśnić przyczyny wymarcia naszego bratniego gatunku, który zniknął z Europy ok. 40 tys. lat temu. "Mamy coraz więcej dowodów na to, że to nie dieta zadecydowała, że neandertalczycy ustąpili miejsca ludziom współczesnym" - podsumowuje Bocherens.

Szczegóły w "Journal of Human Evolution and Quaternary International" (DOI: 10.1016/j.quaint.2015.09.091) (PAP)

zan/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024