22.11.2017
PL EN
03.04.2016 aktualizacja 03.04.2016

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Miłośnicy kawy mogą być w mniejszym stopniu narażeni na rozwój raka jelita grubego - potwierdzają badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii, o których informuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Badaniami objęto ponad 5100 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych i Izraela, u których zdiagnozowano raka jelita grubego oraz 4 tys. zdrowych osób. Uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące spożycia kawy oraz jej rodzaju. Zebrano także informacje dotyczące historii raka jelita grubego w rodzinie, sposobu odżywiania, innych spożywanych napojów, aktywności fizycznej oraz palenia papierosów.

Po porównaniu danych i uwzględnieniu znanych czynników ryzyka okazało się, że nawet umiarkowana konsumpcja kawy (1-2 porcje dziennie) miała związek z obniżeniem ryzyka raka jelita grubego o 26 proc. Przy częstszym spożyciu kawy ryzyko zmniejszało się jeszcze bardziej.

Co ciekawe, zmniejszenie ryzyka było związane ze spożywaniem wszystkich rodzajów kawy, także kawy bezkofeinowej.

"Zaskoczyło nas to, że nie sama kofeina ma znaczenie" - mówi autor badań dr Stephen Gruber. "Kawa zawiera wiele składników przyczyniających się do zdrowia jelita grubego, co może wyjaśniać jej działanie ochronne".

Kofeina i polifenole mają działanie przeciwutleniające i ograniczające rozwój komórek nowotworowych. Znaczenie mogą mieć też melanoidyny, polimery powstające podczas palenia ziaren kawy, oraz diterpeny, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym.

"Stężenie korzystnie działających substancji może różnić się w zależności pod rodzaju ziarna, procesu palenia czy metody zaparzania. Dobrą wiadomością jest jednak to, że bez względu na rodzaj, kawa ma pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka nowotworu jelita grubego" - podkreśla dr Gruber.(PAP)

koc/ zan/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017