Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
18.05.2016 aktualizacja 18.05.2016

Cebula i zielona herbata zapobiegają przewlekłemu stanowi zapalnemu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Izoramentyna, resweratrol, kurkumina i kwas wanilinowy - to naturalne związki bioaktywne, które pomagają chronić organizm przed przewlekłym stanem zapalnym - informuje "British Journal of Nutrition".

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Liverpoolu nad właściwościami polifenoli wykazały, że w celu zmniejszenia ryzyka przewlekłego stanu zapalnego powinniśmy spożywać m.in. cebulę, kurkumę, czerwone winogrona, jagody acai i pić zieloną herbatę. Polifenole zawarte w tych produktach pomagają zmniejszać wydzielanie cytokin prozapalnych przez limfocyty T.

Niekontrolowany przewlekły stan zapalny odgrywa dużą rolę w rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

Dieta bogata w owoce i warzywa zawierające polifenole wpływa na redukcję wydzielania cytokin prozapalnych przez komórki układu odpornościowego, dzięki czemu zapobiega rozwojowi stanu zapalnego. Dlatego jest szczególnie ważna dla osób starszych, które są bardziej na niego podatne - podkreślają badacze.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024