Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
02.06.2016 aktualizacja 02.06.2016

USA/Rządowe zalecenia zmniejszenia zawartości soli w żywności

Federalna Administracja ds. Leków i Żywności (FDA) wydała w środę zalecenia dla producentów żywności i sieciowych restauracji w USA, by zmniejszyli zawartość soli w oferowanych produktach. Ma to ograniczyć skalę chorób układu krążenia wśród Amerykanów.

Wskazówki, nad którymi prace trwały od 2011 roku, mają sprawić, że konsumpcja soli, która jest podstawowym źródłem sodu w diecie, spadnie w USA o jedną trzecią. Obecnie Amerykanie spożywają o ok. połowę więcej sodu, niż zalecają eksperci.

Zalecenia nie są ostateczne. Na razie mają być przedmiotem dyskusji z przedstawicielami przemysłu i opinią publiczną. Dlatego proponowany dzienny limit 2,3 grama sodu na osobę może jeszcze ulec zmianie.

Robert Califf z FDA przyznał w rozmowie z reporterami, że są różnice zdań w sprawie wpływu sodu na zdrowie i wśród specjalistów nie ma zgody, co do bezpiecznego, zalecanego poziomu jego konsumpcji. Dodał, że celem agencji jest zmniejszenie spożycia sodu do "rozsądnego poziomu".

Dla różnych kategorii produktów mają obowiązywać dostosowane limity. W pewnych kategoriach możliwość redukcji użycia soli jest większa niż w innych. Dla przykładu, w sosach do sałatek zawartość sodu waha się od 150 mg do 2g na 100 g.

Lekarze są zdania, że nadmierne spożycie sodu prowadzi do podwyższonego ciśnienia, które z kolei może być powodem poważnych chorób serca albo zawałów.

Wiele koncernów spożywczych, w tym Campbell Soup i Kraft Heinz, już wcześniej ograniczyło zawartość soli w swoich produktach.

Połowę pieniędzy przeznaczanych na jedzenie Amerykanie wydają na dania w lokalach gastronomicznych różnego rodzaju.(PAP)

kot/ kar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024