17.10.2018
PL EN
18.07.2016 aktualizacja 18.07.2016

Nie ma jednej skutecznej diety dla wszystkich

Najnowsze badania potwierdzają to, o czym większość osób wie od dawna: nie ma jednej skutecznej diety dla wszystkich, wiele zależy od tego, jakie mamy geny. Wyniki eksperymentów na ten temat upubliczniono na odbywającej się w Orlando konferencji genetyków.

Główny autor badań dr William Barrington z North Carolina State University twierdzi w relacji dla “Independent”, że testy przeprowadzono na myszach, które reagują na dietę i tyją podobnie jak ludzie.

Gryzonie były podzielone na cztery grupy w zależności od ich profilu genetycznego. Przez sześć miesięcy testowano na nich cztery rodzaje diet: typową dla Europy Zachodniej i USA (z fast foodami), japońską (opartą na ryżu i zielonej herbacie), śródziemnomorską (bogatą w ryby, warzywa i owoce) oraz Atkinsa (wysokobiałkową).

Myszy nie miały ograniczeń, mogły jeść tak dużo, ile chciały, ale tylko takie produkty, jakie odpowiadały danej diecie.

Dr Barrington potwierdza, że dieta zachodnia w znacznym stopniu powodowała otyłość i otłuszczenie wątroby. Jednak niektóre zwierzęta miały takie geny, które chroniły je przed jej negatywnymi skutkami i nie chorowały. Podobnie było w przypadku wszystkich innych sposobów odżywiania się: reakcje organizmu na pokarmy w znacznym stopniu zależały od genów.

Zaobserwowano, że niektóre myszy źle tolerowały dietę zachodnią, ale nie odczuwały negatywnych skutków diety Atkinsa, polegającej głównie na spożywaniu znacznych ilości mięsa i tłuszczów zwierzęcych. I odwrotnie: gryzonie o innym profilu genetycznym tyły i chorowały pod wpływem diety Atkinsa, ale dobrze tolerowały dietę zachodnią.

Różne były również przyczyny otyłości. Niektóre myszy tyły, ponieważ dużo jadły, inne z kolei przybierały na wadze, choć spożywały znacznie mniej kalorii - czyli podobnie jak u ludzi.

Dr Barrington powiedział podczas Allied Genetics Conference Amerykańskiego Towarzystwa Genetycznego (GSA), że zależy mu na tym, by jego badania pozwoliły wypracować testy genetyczne, dzięki którym każdej osobie będzie można dobrać dietę najbardziej dla niego korzystną. (PAP)

zbw/ mrt/

Copyright © Fundacja PAP 2018