Strona główna Aktualności
Świat

Cynamon chłodzi żołądek

29.09.2016 Świat

Fot. Fotolia

Cynamon redukuje ilość dwutlenku węgla wydzielającego się podczas trawienia, dzięki czemu schładza żołądek i zmniejsza uczucie ciężkości – wynika z badania zamieszczonego na łamach „Scientific Reports”.

Po posiłku w układzie trawiennym wzrasta poziom kwasu żołądkowego, który sprzyja produkcji dwutlenku węgla (CO2). Może to powodować skok temperatury i nieprzyjemne doznania. Na szczęście istnieje sposób na łatwe złagodzenie dolegliwości – doprawienie jedzenia cynamonem.

 

Naukowcy z Uniwersytetu Monash i Królewskiego Instytutu Technologii w Melbourne (Australia) obserwowali, co dzieje się w żołądkach świń karmionych w temperaturze pokojowej. Do badania wykorzystali specjalne połykalne kapsułki mierzące stężenie gazów. Regularnie kontrolowali też u zwierząt ciepłotę ciała.

 

„Kiedy świnie pożywiały się w temperaturze pokojowej, w ich żołądkach rosła koncentracja dwutlenku węgla. Podanie cynamonu redukowało stężenie gazu poprzez zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego i pepsyny” – opowiadają badacze.

 

„Służyło to nie tylko chłodzeniu organizmu zwierząt, ale także znacznej poprawie ich ogólnego zdrowia. Ostatecznie cynamon prowadził do obniżenia temperatury żołądka o dwa stopnie Celsjusza” – dodają.

 

Teraz naukowcy rozumieją, dlaczego spożywanie cynamonu jest tak popularne w rejonach cechujących się wysoką temperaturą powietrza. Konsumpcja przyprawy pozwala mieszkańcom ochłonąć i poczuć się lepiej nawet po wyjątkowo obfitym posiłku. (PAP)

 

ooo/ agt/

Tagi: cynamon
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach

Ludożercy - takim mianem określali... Afrykanie przybyszów z Europy! Tak - bo Portugalczycy przypływali i porywali ludzi. Ci przepadali na zawsze bez wieści. O pierwszych spotkaniach portugalsko-afrykańskich na wybrzeżu Afryki Zachodniej pisze w książce "Europejczycy i Afrykanie-wzajemne odkrycia i pierwsze kontakty" prof. Michał Tymowski.

Więcej

Myśl na dziś

Odrobina filozofii skłania umysł człowieka ku ateizmowi. Ale prawdziwa głębia filozofii zwraca umysł ku religii.
Francis Bacon

Nasz blog

Przełamując efekt Matyldy Przełamując efekt Matyldy

Maria Skłodowska-Curie czy Katherine G. Johnson to kobiety nauki, które odniosły sukces, przełamały społeczną nieufność, zdobyły zasłużone laury, a ostatnio "upomniało się" o nie kino. Jednak tych, których wybitne dokonania naukowe długo pozostawały w cieniu i wciąż są mało znane jest wiele. Cecilia Payne-Gaposchkin, Jocelyn Bell Burnell czy Trottula, to tylko niektóre z nich.

Więcej

Tagi

-->