Strona główna Aktualności
Świat

Troska o marnowanie żywności - albo kompostowanie?

10.01.2017 Świat

Fot. Fotolia

Biesiadnicy marnują znacznie mniej jedzenia, kiedy pouczy się ich, jaki wpływ mogą mieć odpadki ze stołu na środowisko. Natomiast jeśli wiedzą, że ich resztki trafią do kompostu zamiast do śmietnika - cała edukacyjna korzyść znika - zauważyli badacze z The Ohio State University.

Kiedy w grę wchodzi kompostowanie, wyedukowani goście marnują dokładnie tyle samo jedzenia, co ci, których nie pouczono na temat zanieczyszczenia wody i gleby, kurczącej się przestrzeni do składowania śmieci czy emisji metanu z tych składowisk. Jest to skomplikowana sytuacja dla ustawodawców próbujących rozwiązać problem marnowania żywności - zauważa autorka badania, doktorantka ekonomiki rolnictwa Danyi Qi.

 

Qi i współautor badania prof. Brian Roe zaangażowali do badania 266 osób, m.in. studentów i pracowników uniwersytetu. Uczestników obserwowano w czasie posiłku zapewnionego w ramach badania. Wcześniej otrzymali oni albo ulotki z informacją, jak szkodliwe są odpadki ze stołu, albo na temat edukacji finansowej. Około połowie powiedziano, że pozostałości po posiłku trafią do kompostu, co wiąże się ze zmniejszeniem emisji metanu i zapewni składniki odżywcze roślinom. Druga połowa usłyszała, że odpadki pójdą na wysypisko śmieci.

 

W ciągu jednego podejścia do baru uczestnicy mogli wziąć tyle jedzenia, ile chcieli. Nie mogli się jednak z nikim dzielić ani wynosić jedzenia. Badacze ważyli ich talerze, aby sprawdzić, ile jedzenia zostało.

 

Świadomość, że resztki trafią na wysypisko, działała na uczestników najbardziej mobilizująco. Ci, którzy przeczytali o szkodach, jakie przynoszą one środowisku - zostawiali na talerzach prawie 77 proc. mniej resztek niż osoby, które czytały o finansach. W przypadku tych pierwszych istniało o 39 proc. większe prawdopodobieństwo, że całkowicie "wyczyszczą" talerze.

 

Jednak korzyści z edukacji dotyczącej marnowania żywności znikały, kiedy uczestnicy sądzili, że resztki trafią w "dobre" miejsce, czyli na kompost. "Wygląda na to, że kiedy czuli, że społeczny i ekologiczny koszt jest niższy, czuli się mniej winni i to powodowało, że marnowali więcej" - uważa Qi.

 

Problematyczne jest jednak to, że kompostowanie również niesie za sobą koszty, a przedstawiciele władz starają się ograniczyć ilość odpadów, bez względu na to, gdzie one kończą.

 

Dla osób indywidualnych z badania wypływa wniosek - najważniejsze to próbować ograniczyć ilość odpadków. Kompostowanie czy oddawanie niespożytkowanego jedzenia jest oczywiście dobre, ale lepsze jest po prostu kupowanie i przygotowywanie właściwej jego ilości - uważa Roe.

 

Wyniki badania zostały zaprezentowane w tym tygodniu podczas zjazdu Allied Social Science Associations w Chicago. Na swojej stronie opisuje je The Ohio State University. (PAP)

 

mrt/ zan/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Jak promować naukę? Jest nowy, bezpłatny poradnik Jak promować naukę? Jest nowy, bezpłatny poradnik

Jak opowiadać o nauce Kowalskiemu? Gdzie i kiedy promować wyniki badań naukowych? Jak się przygotować do wykładów popularnonaukowych czy wywiadów telewizyjnych? - odpowiedzi na te pytania naukowcy znajdą w bezpłatnym poradniku pt. "Sztuka promocji nauki" wydanym przez OPI.

Więcej

Myśl na dziś

Każde twierdzenie filozofa daje się zbić z taką samą łatwością, z jaką można go dowieść, nie wykluczając powyższego twierdzenia.
Pitagoras

Nasz blog

Przełamując efekt Matyldy Przełamując efekt Matyldy

Maria Skłodowska-Curie czy Katherine G. Johnson to kobiety nauki, które odniosły sukces, przełamały społeczną nieufność, zdobyły zasłużone laury, a ostatnio "upomniało się" o nie kino. Jednak tych, których wybitne dokonania naukowe długo pozostawały w cieniu i wciąż są mało znane jest wiele. Cecilia Payne-Gaposchkin, Jocelyn Bell Burnell czy Trottula, to tylko niektóre z nich.

Więcej

Tagi

-->