Strona główna Aktualności
Świat

Nadużywanie alkoholu ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca

10.01.2017 Świat

Fot. Fotolia

Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko różnych chorób serca, w tym zawału serca, podobnie do tak znanych czynników ryzyka, jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, palenie papierosów czy otyłość – informuje "Journal of the American College of Cardiology”.

Zdaniem autorów pracy ograniczenie nadmiernego spożycia alkoholu mogłoby znacznie zmniejszyć liczbę osób cierpiących na choroby serca. Gdyby całkowicie wyeliminować to zjawisko, w samym USA liczba osób z migotaniem przedsionków spadłaby o ponad 73 tys., liczba zawałów serca – o 34 tys., a liczba przypadków niewydolności serca – o 91 tys.

 

"Wykazaliśmy, że nawet przy braku innych czynników ryzyka, nadużywanie alkoholu i tak zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca" – skomentował kierujący pracami Gregory M. Marcus University of California w San Francisco.

 

Jego zespół przeanalizował dane dotyczące wszystkich mieszkańców stanu Kalifornia w wieku 21 lat i starszych, którzy w latach 2005-2009 trafili do szpitala, na oddział ratunkowy lub przeszli zabieg chirurgiczny w warunkach ambulatoryjnych. Wśród 14,7 mln pacjentów z bazy nadużywanie alkoholu stwierdzono u blisko 270 tys. (1,8 proc.).

 

Po uwzględnieniu w analizie znanych czynników ryzyka chorób serca, spożywanie nadmiernych ilości alkoholu powiązano z wyższym o 114 proc. (ponad dwukrotnie) prawdopodobieństwem wystąpienia migotania przedsionków, wyższym o 40 proc. prawdopodobieństwem zawału serca i o 134 proc. - niewydolności serca.

 

Według naukowców można to porównać z wpływem tak znanych czynników ryzyka, jak nadciśnienie tętnicze, otyłość i cukrzyca.

 

"Mamy nadzieję, że uzyskane przez nas wyniki zmniejszą ochotę do nadużywania alkoholu oraz wyeliminują usprawiedliwianie takiego zachowania korzyściami dla układu krążenia. Nasze dane dowodzą bowiem, że jest odwrotnie" – powiedział Marcus.

 

Jak przypomniał, z badań wynika, że ryzyko migotania przedsionków rośnie nawet w związku ze spożywaniem małych i umiarkowanych ilości alkoholu. (PAP)

 

jjj/ zan/

Tagi: alkohol
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi