24.11.2017
PL EN
06.02.2017 aktualizacja 06.02.2017

Pierwsze zmodyfikowane krowy odporne na gruźlicę

Chińscy naukowcy po raz pierwszy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie krowy bardziej odporne na atakujące bydło bakterie wywołujące gruźlicę – informuje „Genome Biology”.

Próby w laboratorium polegające na badaniu krwi sugerują, że tak uzyskane zwierzęta powinny być mniej narażone na bakteria Mycobacterium bovis. Jednak nie ma jeszcze pewności, czy większa odporność zmodyfikowanego bydła potwierdzi się w warunkach naturalnych.

Główny autor eksperymentu dr Yong Zhang z uniwersytetu w Shaanxi w północno-środkowych Chinach wyjaśnia, że do genomu krowy metodą edytowania genów wprowadzono gen NRAMP1, który zwiększa odporność na gruźlicę bydlęcą. Dokonano tego wykorzystując również technikę klonowania zwierząt podobną do tej, jaką powielono owcę Dolly.

Gen NRAMP1 wprowadzono do DNA fibroblastów, z których usunięto jądro komórkowe, a następnie umieszczona je w opróżnionej z własnego jądra komórce jajowej. Uzyskano 12 płodów, z których 11 przeżyło ponad trzy miesiące i wykazało ekspresję genu odporności na gruźlicę.

Suk See De Ravin z National Institutes of Allergy and Infectious Diseases (USA) powiedziała tygodnikowi "Newsweek”, że użyta przez Chińczyków metoda modyfikowania genetycznego zwierząt wydaje się być bezpieczna i może w przyszłości przyczynić się do zmniejszenia zużycia antybiotyków.

Harry Malech z NIAI dodaje, że wprowadzenie do hodowli odpornych na gruźlicę krów może zmniejszyć liczbę zakażeń tą chorobą drogą pokarmową, do których dochodzi tam, gdzie mleko nie jest poddawane procesom pasteryzacji. Nadal dość często zdarza się to w Azji.

Emerytowany naukowiec University of Cambridge prof. Ian McConnell zwraca jednak uwagę, że gruźlica jest dość skomplikowanych zakażeniem i nie ma wciąż pewności, czy zmienione genetycznie krowy będą na nią faktycznie odporne. (PAP)

zbw/ agt/

Partners

Copyright © Fundacja PAP 2017