14.12.2017
PL EN
10.02.2017 aktualizacja 10.02.2017

Zmiana diety może pomóc w leczeniu depresji

Spożywanie większej ilości zdrowych produktów i ograniczenie konsumpcji tych szkodliwych sprzyja remisji objawów depresji – czytamy w czasopiśmie „BMC Medicine”.

Naukowcy z Deakin University (Australia) wykazali, że przestawienie się na zdrowy styl żywienia może stanowić skuteczny sposób leczenia depresji, a przynajmniej pomóc w złagodzeniu symptomów choroby.

"Już od jakiegoś czasu wiemy, że istnieje silny związek pomiędzy jakością diety a ryzykiem zachorowania na depresję. Jednak jest to pierwsze badanie, które bezpośrednio sprawdza, czy poprawa jakości diety wpływa na polepszenie stanu zdrowotnego pacjentów z kliniczną depresją" – mówi koordynatorka przedsięwzięcia prof. Felice Jacka.

Badanie trwało trzy miesiące. Uczestnicy (osoby cierpiące na depresję) zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna z nich otrzymywała wsparcie społeczne, druga korzystała z porad profesjonalnego dietetyka.

Interwencja dietetyka polegała na zachęceniu pacjentów do spożywania większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb, chudego czerwonego mięsa, oliwy z oliwek i orzechów oraz unikania słodyczy, słodkich napojów, produktów przetworzonych, fast-foodów i smażonych przysmaków.

Rezultaty badania pokazały, że pacjenci z grupy dietetycznej uzyskiwali znacznie lepsze efekty zdrowotne, niż pacjenci z grupy wsparcia. W ciągu 12 tygodni zaobserwowano remisję objawów u jednej trzeciej z nich. W grupie wsparcia poprawy stanu zdrowia doświadczyło jedynie 8 proc. uczestników.

"Rezultatów nie można było wytłumaczyć zmianami masy ciała lub aktywności fizycznej – były ściśle powiązane ze zmianami diety. Osoby, które sumiennie stosowały się do zaleceń dietetyka, osiągały najlepsze efekty" – komentuje Jacka.

Autorzy badania (http://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y) przekonują, że dobrym pomysłem na przyszłość byłoby włączanie do zespołów zajmujących się opieką nad pacjentami z depresją wykwalifikowanych dietetyków. (PAP)

ooo/ zan/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017