Strona główna Aktualności
Technologie

Studenci Politechniki Warszawskiej hodują mikroalgi

03.03.2017 Technologie, Innowacje

Fot. Fotolia

Wytwarzanie biopaliw, kosmetyków, leków - do tego wszystkiego można wykorzystać algi, organizmy w większości samożywne, wodne i pełne składników odżywczych. Aparaturę do ich hodowli zbudowali studenci z Politechniki Warszawskiej. Właśnie zaczynają testy swojej instalacji.

Algi to inaczej glony, a więc grupa bardzo zróżnicowanych organizmów. Łączy je brak wykształconych tkanek, a w większości przypadków także samożywność i życie w środowisku wodnym. Algi zawierają wiele składników odżywczych, co sprawia, że wciąż szuka się ich kolejnych zastosowań.

 

Studenci Politechniki Warszawskiej z Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej zbudowali Aparaturę do Badania Metody Ciśnieniowej Hodowli Mikroalg o Zastosowaniu Przemysłowym. "Chcemy wykorzystać mikroalgi przede wszystkim do przetworzenia dwutlenku węgla po jego wcześniejszym odseparowaniu ze spalin, ale też do wytwarzania biomasy i kwasów tłuszczowych, które służą do produkcji biodiesla" – wyjaśnia koordynator projektu Michał Wojtalik w przesłanym PAP komunikacie. To jednak nie wszystkie zastosowania alg. Można z nich też wytwarzać kosmetyki i leki.

 

Studenci właśnie zaczynają testy swojej instalacji. Umożliwia ona prowadzenie hodowli mikroalg pod ciśnieniem do 10 barów oraz monitorowanie jej przebiegu (parametrów temperatury, ciśnienia oraz naświetlenia i pH). "Możliwe jest także pobieranie próbek do okresowego badania stężenia biomasy mikroorganizmów. Aparatura jest mobilna dzięki własnemu źródłu światła oraz gazu" - informuje Politechnika Warszawska. Wykorzystywane glony nie przyklejają się do ścianek naczyń i pojemników, w których się znajdują, dzięki czemu łatwiej prowadzić cały proces.

 

Glony hodowane przez studentów Politechniki Warszawskiej są szczególne. "Mamy wybrany jeden specjalny szczep, wyizolowany w Niemczech. Musimy te algi namnożyć, żeby potem zaszczepić je do reaktorów" - wyjaśnia Michał Wojtalik.

 

Pomysł, by hodować, a potem badać glony, narodził się dwa lata temu. Było to podczas praktyk, które w firmie Total odbywali członkowie Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej. "Wspólnie z kolegą mieliśmy tam prezentację o normach dotyczących zawartości biokomponentów w paliwach" – opowiada Michał Wojtalik. "Te progi zostały ustalone przez Unię Europejską" - dodaje.

 

Studenci dostrzegli w tym szansę. "Wprowadzenie unijnych przepisów oznacza bowiem, że zapotrzebowanie na biopaliwa będzie coraz większe. W końcu na rynku zacznie ich brakować. Młodzi badacze wymyślili więc technologię, która może rozwiązać problem" - czytamy w informacji PW.

 

Twórcy aparatury do hodowli z PW wiedzą, że nie tylko oni pracują nad pozyskiwaniem z alg biopaliw i biokomponentów. Robią to także korporacje. Michał Wojtalik podkreśla jednak, że wielką siłą ich projektu jest interdyscyplinarny zespół. W grupie z PW pracują osoby mające zarówno wiedzę na temat technologii procesowych, jak i hodowli komórkowych.

 

"Będziemy chcieli wdrożyć nasz projekt w większej skali" – zapowiada Michał Wojtalik. "Chcielibyśmy współpracować z jakimś koncernem energetycznym i zbudować taką instalację w skali na przykład ćwierćtechnicznej, aby ostatecznie dowieść słuszności tego konceptu, ale nad tym będziemy pracować dopiero, kiedy uzyskamy pierwsze wyniki naszych badań" - dodaje.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

ekr/ mrt/

Tagi: pw , algi , biopaliwa , kosmetyki , leki
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi