23.11.2017
PL EN
22.03.2017 aktualizacja 22.03.2017

Herbata chroni seniorów przed spadkiem sprawności umysłowej

Konsumpcja herbaty w podeszłym wieku zmniejsza prawdopodobieństwo powstania ubytków intelektualnych, zwłaszcza u osób obciążonych dużym ryzykiem zachorowania na Alzheimera – zawiadamia „Journal of Nutrition, Health & Aging”.

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Singapuru wykazali, że u starszych osób regularnie pijących herbatę ryzyko rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych jest o 50 proc. mniejsze, niż u osób unikających spożywania popularnego naparu.

U nosicieli genu APOE e4 – osób genetycznie narażonych na rozwój choroby Alzheimera – ryzyko to jest odpowiednio o 86 proc. mniejsze.

Dodatkowo badacze odkryli, że dla uzyskania korzystnego efektu rodzaj spożywanej herbaty nie ma znaczenia. Czarna, zielona, czy też czerwona – ważne by była to herbata liściasta.

„Wedle współczesnej wiedzy dobroczynny wpływ herbaty zależy od bioaktywnych składników zawartych w liściach, takich jak katechiny, teaflawiny, tearubiginy i l-teanina. Składniki te mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz inne cechy bioaktywne, które chronią mózg przed uszkodzeniami naczyniowymi i neurodegeneracją” – komentuje współautor badania Lei Feng.

W badaniu (https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12603-016-0687-0) uczestniczyło prawie tysiąc ochotników w wieku co najmniej 55 lat. Naukowcy zbierali informacje na temat ich stylu życia i co dwa lata przeprowadzali wśród nich testy mierzące funkcje poznawcze.

„Wyniki naszego badania pokazały, że tak prosty i niedrogi zwyczaj - codzienne picie herbaty - może w okresie jesieni życia zmniejszać ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych” – podsumowuje Feng. (PAP)

ooo/ zan/

Partners

Copyright © Fundacja PAP 2017