Strona główna Aktualności
Świat

Sól stymuluje głód, a nie pragnienie

21.04.2017 Świat

Fot. Fotolia

Słone jedzenie nie zwiększa pragnienia, jak sądzono dotychczas, lecz za to potęguje uczucie głodu – twierdzą niemieccy naukowcy.

Badania nad rolą soli w diecie zostały przeprowadzone przy okazji dwóch symulacji podróży na Marsa. Jak się okazało "astronauci", którzy jedli więcej soli, zachowywali w organizmie więcej wody i byli mniej spragnieni – ale za to potrzebowali więcej energii.

 

W badaniu koordynowanym przez dr Natalię Rakovą z Max Delbrück Center for Molecular Medicine w Berlinie wzięły udział dwie 10-osobowe grupy ochotników. Zostali oni zamknięci w środowisku symulującym warunki panujące na statku kosmicznym. Jedna grupa spędziła w tych warunkach 105 dni, druga z kolei 205 dni. Obydwie grupy miały identyczne diety - z wyjątkiem kilku tygodni, podczas których modyfikowano zawartość soli w ich jedzeniu.

 

Osoby jedzące więcej soli miały wyższą jej zawartość w moczu, dało się również u nich zauważyć zwiększenie ilości moczu. Naukowcy zwracają jednak uwagę, że nie wynikało to z picia większej ilości płynów. Dieta ze zwiększoną zawartością soli hamowała wręcz pragnienie, uruchamiając mechanizm zatrzymywania wody w nerkach.

 

Wytłumaczenie tego procesu może leżeć w moczniku. Wcześniejsze hipotezy na temat wpływu soli na organizm sugerowały, że jony sodu i chlorkowe znajdujące się w soli "chwytały" cząsteczki wody i wciągały je do moczu. Jednak eksperymenty przeprowadzone na myszach ujawniły, że gromadzący się w nerkach mocznik przeciwdziałał przyciąganiu wody przez sód i chlorki.

 

Ponieważ jednak syntezowanie mocznika wymaga dużo energii, myszy znajdujące się na diecie bogatej w sól jadły znacznie więcej. Podobnie uczestnicy eksperymentu jedzący więcej soli często narzekali na głód.

 

Jak podkreśla prof. Friedrich C. Luft z Max Delbrück Center, rezultaty te będą miały wpływ na postrzeganie roli odgrywanej w organizmie przez mocznik.

 

"Okazuje się on ważnym osmolitem - substancją pomagającą w transporcie wody. Jego funkcją jest utrzymywanie w organizmie wody kiedy nasze ciała pozbywają się soli. Wygląda na to, że natura znalazła sposób na oszczędzanie wody, która w innym wypadku byłaby przeniesiona do moczu przez sól" – dodaje.(PAP)

 

kflo/ zan/

Tagi: sól
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach Europejczycy i Afrykanie, czyli o pierwszych kontaktach

Ludożercy - takim mianem określali... Afrykanie przybyszów z Europy! Tak - bo Portugalczycy przypływali i porywali ludzi. Ci przepadali na zawsze bez wieści. O pierwszych spotkaniach portugalsko-afrykańskich na wybrzeżu Afryki Zachodniej pisze w książce "Europejczycy i Afrykanie-wzajemne odkrycia i pierwsze kontakty" prof. Michał Tymowski.

Więcej

Myśl na dziś

Odrobina filozofii skłania umysł człowieka ku ateizmowi. Ale prawdziwa głębia filozofii zwraca umysł ku religii.
Francis Bacon

Nasz blog

Przełamując efekt Matyldy Przełamując efekt Matyldy

Maria Skłodowska-Curie czy Katherine G. Johnson to kobiety nauki, które odniosły sukces, przełamały społeczną nieufność, zdobyły zasłużone laury, a ostatnio "upomniało się" o nie kino. Jednak tych, których wybitne dokonania naukowe długo pozostawały w cieniu i wciąż są mało znane jest wiele. Cecilia Payne-Gaposchkin, Jocelyn Bell Burnell czy Trottula, to tylko niektóre z nich.

Więcej

Tagi

-->