Strona główna Aktualności
Świat

Cynamon łagodzi skutki wysokotłuszczowej diety

09.05.2017 Świat

Fot. Fotolia

Konsumpcja cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy.

Wyniki badania dotyczące ochronnych właściwości cynamonu zaprezentowano na konferencji American Heart Association's Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology/Peripheral Vascular Disease 2017 Scientific Sessions, która odbyła się w dniach 4-6 maja w Minneapolis (USA).

 

Badanie zostało przeprowadzone na szczurach, które przez 12 tygodni były karmione wysokotłuszczową dietą. Część zwierząt otrzymywało w tym czasie dodatek w postaci suplementów z cynamonem.

 

Pod koniec badania okazało się, że szczury, które spożywały cynamon, ważyły mniej, miały mniej tłuszczu w okolicy brzucha i zdrowszy poziom cukru, insuliny oraz tłuszczu w całym organizmie - niż gryzonie obywające się bez cynamonu.

 

W dodatku zwierzęta karmione cynamonem posiadały mniej cząsteczek odpowiedzialnych za składowanie tłuszczu, a także więcej molekuł antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co sprawiało, że były bardziej odporne na działanie stresu.

 

Na podstawie wyników eksperymentu badacze wysnuli wniosek, że cynamon redukuje szkodliwe skutki stosowania wysokotłuszczowej diety. (PAP)

 

ooo/ zan/

Tagi: cynamon , tłuszcz
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 2
Skomentuj Zobacz wszystkie   Dyskutuj na forum

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi