Strona główna Aktualności
Świat

Mniejsza ilość pyłu może pogarszać jakość powietrza

18.05.2017 Świat

Fot. Fotolia

Mniejsza ilość zawieszonego w powietrzu pyłu, pochodzącego z pustyni Gobi, może nasilać problemy spowodowane zanieczyszczeniem powietrza w Chinach – informuje „Nature Communications”.

Miliony Chińczyków są narażone na wpływ zanieczyszczeń powietrza, emitowanych przez fabryki i elektrownie węglowe. Zanieczyszczone powietrze w Chinach jest przyczyną 1,6 miliona zgonów rocznie (około 17 proc. wszystkich zgonów).

 

Jak sugerują badania Yang Yanga z Pacific Northwest National Laboratory w stanie Waszyngton (USA) oparte na danych z ostatnich 150 lat, mniejsza ilość odbijającego światło pyłu w powietrzu sprawia, że do powierzchni ziemi dociera więcej energii słonecznej. Jako że wiatry wieją dzięki różnicy temperatur pomiędzy morzem a lądem, brak pyłu zmniejsza siłę wiatru.

 

Obecny w chińskim powietrzu pył pochodzi głównie z pustyni Gobi – mniejsze znaczenie mają pyły z wyżyn na północnym zachodzie kraju. Jego emisja może się zmniejszać niemal o jedną trzecią, co obniża prędkość wiatru o kilkanaście setnych kilometra na godzinę.

 

Ta niewielka zmiana wystarczy jednak, by wzrosło zanieczyszczenie powietrza nad gęsto zaludnionymi wschodnimi obszarami Chin. W rezultacie zmniejszony poziom pyłu sprawia, że związane z aktywnością człowieka zanieczyszczenie zwiększa się w zimie o 13 proc.

 

Niedawno inne badanie wykazało związek pomiędzy zmniejszającą się ilością lodu w Arktyce a szczególnie dużym zanieczyszczeniem powietrza w Chinach w roku 2013. Autorzy nowych badań uważają obie teorie za słuszne – zarówno mniejsza ilość lodu, jak i brak pyłu mogą ograniczać siłę wiatru.

 

Wyniki badań nasuwają dalsze pytania dotyczące interakcji wiatru i naturalnych oraz wytwarzanych przez człowieka aerozoli. Tego rodzaju problemy dotyczą nie tylko Chin, ale i wielu innych krajów. Bardziej zapylone powietrze może wbrew pozorom być mniej szkodliwe dla zdrowia. (PAP)

 

pmw/ ekr/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi