Strona główna Aktualności
Uczelnie

Polskie uczelnie na targach edukacyjnych "uni international" w Wiedniu

17.05.2017 Uczelnie

Fot. Fotolia

Ponad 40 polskich uczelni, w tym Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Jagielloński i poznański UAM, uczestniczy w środę po raz pierwszy w organizowanych przez Uniwersytet Wiedeński targach edukacyjnych "uni international".

To już dziewiąta edycja imprezy, która ma na celu promowanie programów stypendialnych, studiów i kursów zagranicznych. W tym roku, dzięki inicjatywie Instytutu Polskiego w Wiedniu, udział biorą w niej także uczelnie z Polski, w tym 21 uniwersytetów, m.in. UW, UJ, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Uniwersytet Gdański i warszawska Szkoła Główna Handlowa.

 

"To dla nas niezwykle ważny projekt, biorąc pod uwagę liczbę polskich studentów mieszkających i studiujących w Wiedniu, a także (...) liczną diasporę polską w Austrii" - zaznaczył dyrektor Instytutu Rafał Sobczak w przesłanym przez tę placówkę komunikacie. Jak dodał, "wielu młodych ludzi o polskich korzeniach, dorastając w Austrii, poszukuje kontaktu z językiem polskim i chętnie korzysta ze stypendiów zagranicznych w Polsce".

 

Sobczak podkreślił, że oferta edukacyjna polskich uczelni jest skierowana m.in. także do studentów wiedeńskiej slawistyki i innych młodych ludzi zainteresowanych Polską.

 

Polskie stoisko na targach oferuje materiały m.in. o systemie szkolnictwa wyższego w Polsce, a także informacje o letnich kursach języka polskiego i możliwości studiowania w Polsce w języku angielskim. (PAP)

 

akl/ kar/

Tagi: austria
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi