Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
22.05.2017 aktualizacja 22.05.2017

Przedwczesnej menopauzie sprzyja małe spożycia produktów mlecznych

Nie tylko na osteoporozę, również i na przedwczesną menopauzę bardziej narażone są kobiety, która spożywały mało mleka i produktów mlecznych – wynika z badań opublikowanych przez „American Journal of Clinical Nutrition”.

Menopauza, powodowana spadkiem wytwarzania hormonów żeńskich, na ogół pojawia się w wieku 45-55 lat, ale u co dziesiątej kobiety występuje przed ukończeniem 45 lat -specjaliści nazywają ją przedwczesną menopauzą. Najnowsze obserwacje sugerują, że może jej sprzyjać niskie spożycie produktów mlecznych.

Główna autorka badań Alexandra Purdue-Smithe z School of Public Health and Health Sciences na University of Massachusetts Amherst twierdzi, że wynika z to badań 100 tys. amerykańskich pielęgniarek, które w 1989 r. miały 25-42 lat. Badania były prowadzone w ramach projektu Nurses\' Health Study II.

Przez 20 lat pielęgniarki pytano m.in. o to, jak się odżywiają, w tym jak często spożywają mleko i produkty mleczne. Ankietę tę w tym okresie przeprowadzono pięciokrotnie. Obserwacje kontynuowano do 2011 r., w tym czasie ponad 2 tys. kobiet z tej grupy miało przedwczesną menopauzę.

Purdue-Smithe twierdzi, że panie, które częściej spożywały witaminę D wraz z produktami mlecznymi o 17 proc. były mniej narażone na przedwczesną menopauzę w porównaniu do tych, które sięgały po nie rzadziej. Podobną zależność wykryto w przypadku wapnia: większe jego spożycie w produktach o 13 proc. zmniejszało ryzyko zbyt wczesnego przekwitania.

Amerykańska specjalistka przyznaje, że nie wiadomo, jaki jest związek większego spożycia witaminy D i wapnia z wiekiem, w którym ujawnia się menopauza. Zauważono jedynie, że podobnego efektu nie daje suplementacja witaminy D i wapnia ani większe spożywanie oleju rybiego również obfitującego w te składniki.

Spośród produktów mlecznych najwięcej witaminy D i wapnia zawierają naturalny jogurt, sery, mleko sojowe wzbogacane w te składniki oraz fortyfikowany sok pomarańczowy. Składniki te zawierają również ryby, szczególnie łosoś, tuńczyk i sardynki. (PAP)

zbw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024