Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
31.05.2017 aktualizacja 31.05.2017

Picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby

Zwiększenie codziennej dawki kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC) - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".

Brytyjczycy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób.

Zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka HCC o 20 proc. Picie dwóch filiżanek więcej - o 35 proc. i tak dalej, aż do pięciu filiżanek (niewiele osób piło więcej niż pięć). Im więcej kawy, tym mniejsze ryzyko obserwowane było zarówno u kawoszy, jak i u osób, które zazwyczaj kawy nie piją. Pozytywny wpływ, choć mniejszy, miała także kawa bezkofeinowa.

"Picie kawy wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, a te badania wskazują, że ma ono także wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworu wątroby. Nie sugerujemy jednak, że każdy powinien zacząć pić pięć filiżanek kawy dziennie" - mówi autor badań dr Oliver Kennedy, dodając, że wyniki są istotne z punktu widzenia zapobiegania rakowi wątrobowokomórkowemu, gdyż zachorowalność na całym świecie wzrasta (zwłaszcza w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej).

Rak wątrobowokomórkowy rozwija się najczęściej u osób z marskością i niewydolnością wątroby. Rokowania są często niepomyślne. Szacuje się, że do 2030 roku liczba zachorowań diagnozowanych rocznie wzrośnie o około 50 proc.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w kawie przeciwutleniaczami oraz jej właściwościami przeciwzapalnymi.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024