Strona główna Aktualności
Świat

Zachodnia dieta może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera

17.06.2017 Świat

Fot. Fotolia

Zmiana stylu życia, w szczególności sposobu odżywania, potencjalnie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u osób, które są do tego genetycznie predysponowane - uważają naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles.

Doktorzy Alexandra Moser i Christian Pike swoje badania prowadzili na myszach posiadających specyficzny wariant genu, który u ludzi związany jest z rozwojem choroby Alzheimera, czyli APOE4. Udowodniono, że osoby, które odziedziczyły ów wariant częściej niż reszta populacji zapadają na Alzheimera, choć nosicielstwo nie jest jednoznaczne z zachorowaniem. Jak tłumaczą autorzy pracy, odziedziczenie określonej formy genu APOE4 nie wystarcza do rozwoju choroby, ale jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania.

 

Część wykorzystanych w badaniu myszy posiadała wariant genu APOE4 a pozostałe APOE3, czyli wariant prawidłowy, najczęściej występujący w populacji ludzkiej. Naukowcy obserwowali interakcje zachodzące pomiędzy APOE4 a otyłością.

 

Okazało się, że zwierzęta posiadające APOE4, które przez 12 tygodni karmiono dietą podobną do zachodniej, a więc o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów, miały zwiększone - w stosunku do osobników na „zdrowej” diecie - stężenie białka β-amyloidowego w mózgu, a także większą liczbę komórek glejowych, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

 

Podobnej zależności nie zaobserwowano u myszy z APOE3.

 

Autorzy pracy uważają, że takie wyniki świadczą o istnieniu związku pomiędzy zapadalnością na Alzheimera a dietą. Nawet osoby genetycznie predysponowane do wystąpienie tej choroby potencjalnie mogłyby obniżyć ryzyko zachorowania poprzez zmianę sposobu odżywiania i redukcję masy ciała.

 

„Geny odgrywają ważną rolę w tym, co się z nami dzieje, ale środowisko i modyfikowalne czynniki związane ze stylem życia są równie ważne. Pamiętajmy więc, że ochronna rola ruchu fizycznego oraz sposobu odżywiania jest nie do przecenienia” - podsumowują autorzy badania.

 

Wyniki badania, które doprowadziły ich do takich wniosków, ukazały się na łamach najnowszego wydania „eNeuro” (http://eneuro.org/content/early/2017/06/12/ENEURO.0077-17.2017).

 

kap/ ekr/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Dunbar, plotki i ewolucja języka Dunbar, plotki i ewolucja języka

Ludzka kultura jest przesycona językiem. Dzięki niemu jesteśmy zdolni do osiągania najniezwyklejszych rzeczy - podkreśla brytyjski antropolog Robin Dunbar. I krok po kroku tłumaczy, kiedy, jak i dlaczego ludzie zaczęli ze sobą rozmawiać, podczas gdy małpom wciąż wystarcza iskanie.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek
Albert Einstein

Nasz blog

Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji! Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji!

Rola komunikacji naukowej na polskich uczelniach wciąż nie jest dostatecznie doceniona. Ani przez naukowców, ani przez władze uczelni. Zdawałoby się, że prezentowanie osiągnięć naukowców to zadanie biur prasowych. Te jednak często mają ustalone zupełnie inne priorytety.

Więcej

Tagi

-->