Strona główna Aktualności
Świat

Zachodnia dieta może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera

17.06.2017 Świat

Fot. Fotolia

Zmiana stylu życia, w szczególności sposobu odżywania, potencjalnie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u osób, które są do tego genetycznie predysponowane - uważają naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles.

Doktorzy Alexandra Moser i Christian Pike swoje badania prowadzili na myszach posiadających specyficzny wariant genu, który u ludzi związany jest z rozwojem choroby Alzheimera, czyli APOE4. Udowodniono, że osoby, które odziedziczyły ów wariant częściej niż reszta populacji zapadają na Alzheimera, choć nosicielstwo nie jest jednoznaczne z zachorowaniem. Jak tłumaczą autorzy pracy, odziedziczenie określonej formy genu APOE4 nie wystarcza do rozwoju choroby, ale jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania.

 

Część wykorzystanych w badaniu myszy posiadała wariant genu APOE4 a pozostałe APOE3, czyli wariant prawidłowy, najczęściej występujący w populacji ludzkiej. Naukowcy obserwowali interakcje zachodzące pomiędzy APOE4 a otyłością.

 

Okazało się, że zwierzęta posiadające APOE4, które przez 12 tygodni karmiono dietą podobną do zachodniej, a więc o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów, miały zwiększone - w stosunku do osobników na „zdrowej” diecie - stężenie białka β-amyloidowego w mózgu, a także większą liczbę komórek glejowych, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

 

Podobnej zależności nie zaobserwowano u myszy z APOE3.

 

Autorzy pracy uważają, że takie wyniki świadczą o istnieniu związku pomiędzy zapadalnością na Alzheimera a dietą. Nawet osoby genetycznie predysponowane do wystąpienie tej choroby potencjalnie mogłyby obniżyć ryzyko zachorowania poprzez zmianę sposobu odżywiania i redukcję masy ciała.

 

„Geny odgrywają ważną rolę w tym, co się z nami dzieje, ale środowisko i modyfikowalne czynniki związane ze stylem życia są równie ważne. Pamiętajmy więc, że ochronna rola ruchu fizycznego oraz sposobu odżywiania jest nie do przecenienia” - podsumowują autorzy badania.

 

Wyniki badania, które doprowadziły ich do takich wniosków, ukazały się na łamach najnowszego wydania „eNeuro” (http://eneuro.org/content/early/2017/06/12/ENEURO.0077-17.2017).

 

kap/ ekr/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi