22.11.2017
PL EN
29.06.2017 aktualizacja 29.06.2017

Chorzów/ W uniwersyteckim kampusie powstanie nowoczesna strefa rekreacji

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Nowoczesna strefa aktywności i rekreacji m.in. z placem zabaw, boiskiem, stołówką pod chmurką, hamakami, ławkami i huśtawkami – powstanie niebawem w kampusie Uniwersytetu Śląskiego w Chorzowie. Miejsce to ma służyć nie tylko studentom, ale i mieszkańcom miasta.

Strefa zlokalizowana będzie w okolicach Śląskiego Międzyuczelnianego Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych należącego do Uniwersytetu Śląskiego. W obiekcie tym, wyposażonym w nowoczesne laboratoria, pracują m.in. naukowcy z Wydziału Informatyki i Nauki o Materiałach oraz Wydziału Matematyki, Fizyki i Chemii.

Rektor UŚ prof. Andrzej Kowalczyk podkreślił podczas środowej konferencji, że to ważne dla uniwersytetu przedsięwzięcie wpisuje się w planowany rozwój chorzowskiego kampusu uczelni; jest też otwarciem się uczelni na mieszkańców Chorzowa. "Przybliżamy uniwersytet do miasta, a miasto do uniwersytetu" – mówił rektor.

Koszt budowy tej wielofunkcyjnej strefy to ok. 900 tys. zł. Jak podano podczas konferencji, Uniwersytet Śląski i miasto Chorzów zadeklarowały wydanie na ten cel po 300 tys. zł. Brakujące 300 tys. zł uczelnia chce uzyskać ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki, o co ma wkrótce aplikować.

Na strefę o powierzchni ok. 2 tys. m kw. złożą się m.in. plac zabaw, boisko do gry w piłkę nożną i koszykówkę, stołówka pod chmurką, hamaki, ławki, huśtawki, a także część ogrodowa z różnorodną roślinnością. Wiele urządzeń ma być przystosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych. Do budowy wymienionych elementów architekci planują zastosować proste, surowe materiały takie jak beton, stal ocynkowana czy drewno.

Prace budowalne mają ruszyć wiosną przyszłego roku, a jeśli projekt uzyska ministerialne dofinansowanie, budowa strefy ma się zakończyć w 2018 r.

Aleksander Bednarski z pracowni SLAS Architekci podkreślił podczas konferencji, że strefa jest jednym z pierwszych elementów szerszego planu zagospodarowania tego dawnego terenu wojskowego, gdzie teraz mieszczą się m.in. uczelniane obiekty.

Nowoczesna przestrzeń ma być atrakcyjna dla wszystkich grup wiekowych – od dzieci, przez młodzież i studentów po seniorów. "Staraliśmy się unikać takiego stereotypowego placu zabaw (...). Jest to przestrzeń, w której zaprojektowaliśmy wiele urządzeń, które nie tylko mogą służyć jako zabawki, ale jako miejsca do siedzenia, do rekreacji różnych grup użytkowników" – wyjaśnił architekt.

Projekt jest wspólną inicjatywą Uniwersytetu Śląskiego oraz Chorzowa i wpisuje się w ideę rozwoju Śląskiego Międzyuczelnianego Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych. Jednym z elementów rozwoju tego miejsca jest konsolidacja Instytutu Fizyki UŚ z chorzowskim obiektem (obecnie część naukowców pracuje wciąż w Katowicach, a część już w Chorzowie). Jak mówił rektor UŚ, przeniesienie Instytutu Fizyki z Katowic do Chorzowa to kwestia maksymalnie 1,5 roku.

PAP - Nauka w Polsce

akp/ zan/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017