Nauka dla Społeczeństwa

18.04.2024
PL EN
07.07.2017 aktualizacja 07.07.2017

Czekoladowy sposób na sprawny umysł

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Flawanole zawarte w kakao i czekoladzie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie poznawcze człowieka, powodując natychmiastowe wzmocnienie pamięci roboczej u młodych osób i zapobiegając spadkowi sprawności umysłowej u seniorów – informuje „Frontiers in Nutrition”.

Z przeglądu badań dokonanego przez naukowców z University of L\'Aquila (Włochy) wynika, że konsumpcja flawanoli – substancji o działaniu antyoksydacyjnym występujących w dużych ilościach w ziarnach kakaowca – w ciągu dwóch godzin poprawia funkcjonowanie pamięci roboczej niezbędnej do wykonywania bieżących operacji umysłowych oraz usprawnia proces przetwarzania informacji o charakterze wizualnym.

Zjedzenie kakao lub czekolady zapobiega również obniżeniu sprawności umysłowej po nieprzespanej nocy - ale tylko w przypadku kobiet.

Natychmiastowe efekty działania flawanoli u młodych osób można zaobserwować jednak tylko przy wykorzystaniu wymagających testów poznawczych. Podczas wykonywania łatwych zadań subtelne różnice pomiędzy badanymi zanikają.

Jeśli chodzi o długotrwałe spożywanie czekolady, najwięcej badań na ten temat przeprowadzono wśród osób w podeszłym wieku. Ich wyniki pozwalają stwierdzić, że regularna konsumpcja flawanoli, trwająca od 5 dni do 3 miesięcy, sprzyja wzmocnieniu funkcji poznawczych, takich jak uwaga, szybkość przetwarzania informacji, pamięć robocza i płynność słowna.

Najsilniejszy wpływ flawanoli obserwuje się u seniorów, którzy doświadczyli już pierwszych oznak spadku sprawności umysłowej (np. ubytków pamięci, itp.).

„Wyniki te sugerują, że flawanole zawarte w kakao, poprzez wzmocnienie funkcji poznawczych, mogą chronić przed spadkiem sprawności umysłowej najbardziej narażonych członków populacji” – komentują badacze. „Flawanole zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w zakręcie zębatym wchodzącym w skład hipokampa – struktury, która jest szczególnie podatna na starzenie się i może stanowić źródło problemów z pamięcią” – dodają.

Jaki z tego płynie wniosek? Nie należy unikać spożywania czekolady i kakao. Zaleca się wręcz, by spożywać te produkty regularnie, ale jednocześnie pamiętać, że są to przekąski kaloryczne i mogące zawierać dodatkowe składniki, np. cukier, które nie są już tak korzystne dla zdrowia. Dlatego najlepiej wybierać czekoladę gorzką.

Więcej informacji na temat badania znajdziemy pod adresem: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnut.2017.00019/full (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024