Strona główna Aktualności
Uczelnie

Jest nabór do drugiej edycji Szkoły Prawa i Kultury Chińskiej na UŚ

17.07.2017 Uczelnie, Uczelnie i instytucje naukowe

Fot. Fotolia

Zakończyła się pierwsza edycja Szkoły Prawa i Kultury Chińskiej na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Pozytywnie ocenili ją zarówno uczestnicy, jak i wykładowcy. W związku z tym ogłoszono nabór do kolejnej.

To drugie obok Szkoły Prawa USA, czyli The School of US Business and Law tego typu przedsięwzięcie prowadzone na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego.

 

Szkoła Prawa i Kultury Chińskiej to 10-miesięczny kurs, obejmujący m.in. zajęcia z prawa chińskiego, zawierania umów handlowych oraz wiedzy o kulturze i historii Państwa Środka. Wykłady prowadzone są w jęz. polskim lub angielskim, również przez chińskich ekspertów i naukowców.

 

Kierownik kursu prof. UŚ dr hab. Rafał Blicharz powiedział PAP, że pierwsza edycja zakończyła się sukcesem. "Odzew zarówno ze strony uczestników, jak i wykładowców był bardzo pozytywny. Wszyscy byli zadowoleni z samych zajęć, atmosfery oraz relacji, jakie zawiązały się między uczestnikami i wykładowcami" – podkreślił. Dodał, że pierwszą edycję ukończyło ponad 20 osób – głównie praktycy, w tym prawnicy i przedsiębiorcy.

 

W związku z zainteresowaniem, ogłoszony został nabór do drugiej edycji. Zgłoszenia przyjmowane będą do 5 września. Minimalna liczba uczestników to 25, a maksymalna – 50. Zajęcia rozpoczną się w październiku.

 

Blicharz wskazał, że również inne uczelnie – Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Jagielloński – zgłosiły już swe zainteresowanie współpracą z UŚ w zakresie organizacji tego typu kursu.

 

Udział w kursie ma umożliwić jego uczestnikom poznanie podstaw prawa chińskiego, w szczególności prawnych niuansów podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej przez cudzoziemców lub zagraniczne przedsiębiorstwa w Chinach. Do prowadzenia biznesów z Chińczykami konieczna jest bowiem nie tylko znajomość różnego rodzaju mechanizmów prawnych, ale i przynajmniej podstawowa znajomość ich kultury.

 

Program Szkoły skierowany jest zarówno do studentów m.in. prawa, przedsiębiorczości, ekonomii i administracji, praktyków m.in. prawników i przedsiębiorców, a także do osób zainteresowanych bliższym poznaniem kultury Państwa Środka.

 

Szkoła Prawa i Kultury Chińskiej powstała dzięki współpracy śląskiej uczelni z dwoma chińskimi uczelniami – Pekińskim Uniwersytetem Języków Obcych (Beijing Foreign Studies University) oraz Uniwersytetem Północnowschodnim w Shenyang (Northeastern University).

 

Jej program składa się z dziesięciu spotkań, prowadzonych w jęz. polskim lub angielskim. Każde z nich trwa dwa dni (sobota i niedziela) i odbywa się raz w miesiącu. Tematy zajęć to m.in. chińsko-polskie różnice międzykulturowe, stosunki chińsko-polskie na przełomie wieków, prawo konstytucyjne, prawo pracy, prawo administracyjne, prawo cywilne i handlowe, a także z rozwój polityki kulturalnej w Chinach.

 

Cena tego rocznego kursu to 3,5 tys. zł. Uczestnicy kursu powinni płynnie posługiwać się jęz. angielskim zarówno w piśmie, jak i w mowie.

 

Podobna inicjatywa - Szkoła Prawa USA - działa na Wydziale Prawa i Administracji UŚ od dwóch lat. Prowadzona jest we współpracy z amerykańskimi uczelniami: The Loyola University New Orleans, The University of Arkansas at Little Rock oraz The University of Toledo. Obecnie kurs ten obejmuje zagadnienia czysto prawnicze oraz elementy biznesowo-ekonomiczne. Tam nabór trwa do końca lipca. Wymagana jest też bardzo dobra znajomość jęz. angielskiego i znajomość prawa.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

akp/ agt/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi