Strona główna Aktualności
Przyroda

Miejska pasieka powstaje w żywieckim Parku Habsburgów

25.07.2017 Ekologia, Przyroda, Życie

Fot. Fotolia

Miejska pasieka powstaje w Parku Habsburgów w Żywcu. Burmistrz miasta Antoni Szlagor poinformował w poniedziałek, że stanęło już dziewięć uli, które są obecnie zasiedlane pszczelimi rodzinami. Pasieka oficjalnie otwarta zostanie w sobotę.

„Chcemy pokazać wszystkim, zwłaszcza dzieciom i młodzieży, jak ważne są dla nas pszczoły. To nie tylko miód. Prawie 80 proc. roślin występujących w Polsce jest zapylanych przez owady" - powiedział Antoni Szlagor. "Spośród 100 gatunków roślin uprawnych, które zapewniają 90 proc. żywności na świecie, aż 71 jest zapylanych przez te owady. (…) Bez pszczół nasz świat byłby ubogi, smutny, pozbawiony kolorów i smaków” – dodał.

 

Pasieką będą opiekowali się doświadczeni pszczelarze z jednej z żywieckich firm, która m.in. sfinansowała zakup uli. „To muszą być fachowcy, który będą potrafili natychmiast zareagować choćby w przypadku choroby pszczół” – dodał burmistrz Żywca.

 

Twórcy pasieki miejskiej mają w planach organizację imprez, podczas których będą promowali wiedzę na temat pszczół. „Najbliższą z nich będzie - zaplanowane na wrzesień - żywieckie miodobranie” – powiedział samorządowiec.

 

Ule zostały ustawione przy stajni miejskiej i mini-zoo w żywieckim parku, który znajduje się obok Starego Zamku i Pałacu Habsburgów. Jego najstarsze fragmenty pochodzą z XVIII w. Ma powierzchnię 26 ha. W 2009 r. został zrewitalizowany. Jest obecnie jedną z największych atrakcji Żywca.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

szf/ ekr/

Tagi: zywiec , pszczoły
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi