Strona główna Aktualności
Świat

Nadmiar cukru związany z problemami psychicznymi u mężczyzn

09.08.2017 Świat

Fot. Fotolia

Mężczyźni spożywający dużo słodzonych produktów są bardziej narażeni na rozwój zaburzeń lękowych, depresji i innych dolegliwości psychicznych – czytamy na łamach magazynu „Scientific Reports”.

Wiadomo, że nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla zdrowa i może prowadzić do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i próchnicy. Teraz badacze z University College London (W. Brytania) odkryli, iż wysokie spożycie cukru może również zwiększać ryzyko problemów natury psychicznej, ale - co ciekawe - tylko u mężczyzn.

 

Naukowcy przez ponad 20 lat śledzili losy około 10 tys. osób. W tym czasie kilkakrotnie prowadzili wśród nich badania kwestionariuszowe mierzące częstotliwość spożywania poszczególnych produktów oraz sprawdzające kondycję psychiczną badanych. Dodatkowo przeprowadzali z uczestnikami wywiady mające na celu rozpoznanie pojawiających się problemów, np. objawów zaburzeń lękowych lub zaburzeń nastroju.

 

Na podstawie uzyskanych danych specjaliści wyliczyli dla każdego badanego średnie spożycie cukru pochodzącego ze słodzonych produktów, w tym: kawy, herbaty, ciastek, napojów gazowanych, itp.

 

Gdy przeanalizowali wyniki, stwierdzili, że u mężczyzn konsumujących dziennie największe ilości cukru (ponad 67 gramów) występowało o 23 proc. większe prawdopodobieństwo rozwoju zaburzeń psychicznych, niż u mężczyzn spożywających niewielkie ilości cukru (poniżej 39,5 grama). Podobnej zależności nie zaobserwowali u kobiet.

 

Ze względu na to, że tego typu badanie nie pozwala na ustalenie związku przyczyno-skutkowego, naukowcy nie byli pewni, czy to nadmiar cukru wywołuje problemy psychiczne, czy to problemy psychiczne skłaniają do nadmiernej konsumpcji cukru.

 

„Jak wykazano w badaniach, słodkie przekąski w krótkim odstępie czasu wzbudzają pozytywne uczucia, dlatego ludzie doświadczający obniżonego nastroju mogą decydować się na zjedzenie czegoś słodkiego w nadziei, że złagodzi to ich negatywne emocje. Nasze badanie sugeruje jednak, że wysokie spożycie słodzonych produktów może na dłuższą metę wywoływać odwrotny efekt w kontekście zdrowia psychicznego” – komentuje koordynatorka projektu Anika Knüppel.

 

Więcej na temat badania można znaleźć pod adresem: https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7 (PAP)

 

ooo/ ekr/

Tagi: cukier
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi