Strona główna Aktualności
Przyroda

Dobre bakterie ratują ziemniaki przed mokrą zgnilizną

07.10.2017 Ekologia, Przyroda, Życie

Fot. Dorota Krzyżanowska

Bulwy ziemniaka spryskane pożytecznymi bakteriami są mniej podatne na tzw. mokrą zgniliznę. Naukowcy pracują nad opartymi o mikroorganizmy naturalnymi preparatami wspomagającymi odporność roślin na choroby i stres środowiskowy.

„Obok chemicznych środków ochrony roślin istnieją mikroorganizmy, które pomagają walczyć z chorobami warzyw i owoców oraz ze skutkami suszy lub zbytniego zasolenia środowiska” - mówi dr Dorota Krzyżanowska z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG i GUMed.

 

Jak wyjaśnia w rozmowie z PAP, mikroorganizmy te to „pożyteczne” lub obojętne roślinom bakterie. Te neutralne są dla roślin są zupełnie niegroźne i nie powodują żadnych negatywnych skutków. Przez sam fakt swojego istnienia konkurują one o przestrzeń z patogenami i w związku z tym „złe” bakterie nie mogą się już zasiedlić albo będą sobie słabo radzić na organizmie roślinnym. Niektóre pożyteczne bakterie potrafią zwiększyć odporność rośliny. Sprawiają, że wytwarza ona związki pomagające pokonać bakterie chorobotwórcze i grzyby.

 

Dr Krzyżanowska analizuje interakcje między organizmami, które żyją w stowarzyszeniu z roślinami. „Mamy świadomość tego, jak ważna jest flora bakteryjna dla naszego zdrowia. Wszystko jest pokryte mikroorganizmami. Gdyby policzyć je w ciele człowieka, okazałoby się, że bakterii jest tam więcej, niż naszych własnych komórek, z tym, że komórki bakterii są mniejsze, więc masowo jest ich mniej. Mikroorganizmy są tak samo potrzebne roślinom. Wpływają na to, jak rośliny reagują na stres środowiskowy i jak bardzo są podatne na choroby” - tłumaczy.

 

W swoich badaniach podstawowych prowadzonych pod kierunkiem prof. nadzw. dr hab. Sylwii Jafra, biotechnolog analizuje mechanizmy interakcji między mikroorganizmami, które żyją wewnątrz tkanek roślinnych lub na ich powierzchni. Izoluje te układy i sprawdza, co może się stać w środowisku, kiedy takie interakcje będą miały miejsce. Z kolei w projekcie aplikacyjnym wraz z dr hab. Robertem Czajkowskim izoluje i tworzy mieszaninę różnych mikroorganizmów, które można zaaplikować na bulwy ziemniaka w przechowalnictwie. Dzięki temu przy zmniejszonym użyciu chemikaliów można zapobiegać gniciu ziemniaków, powodowanym przez bakterie.

 

„Kiedy dotykamy bulwy ziemniaka chorej na mokrą zgniliznę, jest ona miękka i zapada się do środka. Na tę chorobę nie ma skutecznych środków chemicznych, dlatego tak ważne jest znalezienie metod zaradczych, np. w oparciu o preparaty biologiczne. Pozwoliłoby to chociaż częściowo ograniczyć straty producentów” - ma nadzieję rozmówczyni PAP, która w ramach pracy badawczej komponuje i próbuje sformułować preparat, który miałby zastosowanie w hodowli ziemniaka.

 

Dr Krzyżanowska dodaje, że różne zespoły naukowe badają współdziałanie mikroorganizmów i roślin pod kątem zapobiegania różnym chorobom. Mikroorganizm ochronny (lub mieszanina mikroorganizmów) jest dobierany pod kątem choroby, którą naukowcy pragną powstrzymać, oraz gatunku rośliny, na której chcą go zastosować. Skomponowanie środka biologicznego jest dużo trudniejsze niż produkcja środka chemicznego. Chemikalia bowiem po prostu zabijają mikroorganizmy. Badacze muszą rozumieć subtelne mechanizmy współpracy, żeby środek naturalny zadziałał w pożądany sposób. Stąd ważna rola badań podstawowych.

 

Biologiczna ochrona roślin to idea, która pojawiła się dziesiątki lat temu. Do tej pory jednak te preparaty nie były tak samo skuteczne jak chemikalia, były bardziej „kapryśne” i nietrudno było zastosować je źle, nie rozumiejąc ich działania. Jednak obecnie przepisy wprowadzają coraz większe ograniczenia w stosowaniu chemikaliów, związków miedzi itd. Konsumenci również wolą naturalną ochronę żywności, więc opłaca się stosować środki nieco droższe i robić to mądrzej.

 

„Oczywiście nie możemy się w ogóle pozbyć chemikaliów, ale warto stosować integrowaną ochronę roślin, dywersyfikując środki. Dzięki dodatkowym środkom zaradczym, jak ochrona biologiczna, można rzadziej dokonywać oprysków chemicznych. Oczywiście, żywność ekologiczna jest droższa, ale w społeczeństwie jest na nią zapotrzebowanie” - podsumowuje tegoroczna laureatka stypendium START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

 

PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk

 

kol/ ekr/

Fot. Dorota Krzyżanowska

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 1
Skomentuj Zobacz wszystkie   Dyskutuj na forum

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych

Czy wiedzieliście, że grzyby można spotkać nawet na pustyniach czy w oceanach? Albo wykorzystać jako... planistów ruchu? Każdy, kto czuje się gotów na wprowadzenie do swojego życia tych i innych ciekawostek okołogrzybowych, powinien sięgnąć po książkę "Tajemnicze życie grzybów".

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Nasz blog

Reglamentowane pradzieje. O nowej syntezie najstarszych dziejów naszego kraju Reglamentowane pradzieje. O nowej syntezie najstarszych dziejów naszego kraju

Nowe kompendium wiedzy o polskich pradziejach przygotowywano przez ponad 5 lat i wydano na nie 1,4 mln zł. Mimo, że publikację wydano również w wersji elektronicznej, dostęp do niego będą mieli nieliczni. Wielka szkoda.

Więcej

Tagi