15.12.2017
PL EN
06.10.2017 aktualizacja 06.10.2017

97 propozycji w konkursie na koncepcję Małopolskiego Centrum Nauki

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

97 propozycji z kraju i zagranicy nadesłano na międzynarodowy konkurs na projekt architektoniczno-urbanistyczny Małopolskiego Centrum Nauki, ogłoszony przez władze województwa. Placówka powstanie do 2022 roku w krakowskich Czyżynach.

Małopolskie Centrum Nauki, prezentujące i popularyzujące osiągnięcia współczesnej nauki, powstanie przy al. Bora-Komorowskiego na około 4 hektarach terenów w sąsiedztwie Muzeum Lotnictwa Polskiego.

Jak ocenił w czwartek Grzegorz Lipiec, członek zarządu województwa małopolskiego, duże zainteresowanie ogłoszonym konkursem na projekt architektoniczno-urbanistyczny placówki jest dobrym prognostykiem. „Liczę, że w kolejnym etapie konkursu uda się wybrać autora, który zaprojektuje to miejsce, tak oczekiwane w naszym regionie” - zaznaczył.

Według niego MCN stanie się miejscem wyjątkowym na mapie regionu, wizytówką Małopolski.

Dwuetapowy konkurs architektoniczno-urbanistyczny obejmuje opracowanie koncepcji siedziby Małopolskiego Centrum Nauki. Oprócz bryły budynku, architekci zostali także poproszeni o zaaranżowanie najbliższego otoczenia placówki, obejmującego m.in. teren do pokazów plenerowych czy zaplecze rekreacyjne.

Według zapowiedzi władz regionu, do 12 października zgłoszone projekty zostaną sprawdzone pod względem spełnienia wymogów formalnych. Wyłonieni w tym etapie konkursu wykonawcy zostaną zaproszeni do złożenia opracowań studialnych. Będą mieli na to czas do 30 listopada br. Autorzy najlepszych opracowań studialnych zostaną następnie zaproszeni do drugiego etapu konkursu, w którym będą mogli przedstawić szczegóły swoich koncepcji. Prace konkursowe będą przyjmowane do 6 lutego 2018 roku.

Małopolskie Centrum Nauki powstanie do 2022 roku w Krakowie przy al. Bora- Komorowskiego i obejmie obszar prawie 4 ha. Powierzchnia użytkowa placówki - uwzględniająca zarówno wystawę stałą, jak i czasowe ekspozycje - jest szacowana na ok. 10 tys. m. kw. Otoczenie budynku to ok. 4 tys. m. kw.

Inwestycja jest współfinansowana ze środków europejskich pochodzących z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.(PAP)

autor: Rafał Grzyb

edytor: Agnieszka Tkacz

rgr/ agt/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017