Strona główna Aktualności
Świat

Dieta niskokaloryczna może cofnąć cukrzycę, ale trudno ją zastosować

11.10.2017 Świat

Fot. Fotolia

To prawda, że dieta niskokaloryczna może nawet cofnąć cukrzycę typu 2. Jednak problem w tym, że w praktyce trudno ją zastosować – powiedział PAP prof. Kamlesh Khunti z University of Leicester.

Do diety niskokalorycznej w leczeniu cukrzycy typu 2 przekonuje prof. Roy Taylor z Newcastle University, który przetestował ją na 30 ochotnikach. Jego zdaniem może to cofnąć chorobę nawet u osób, które cierpią na nią od 10 lat.

 

Wyniki swoich badań brytyjski specjalista przedstawił podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), który we wrześniu 2017 r. odbył się w Lizbonie. W testach uczestniczyli pacjenci cierpiący na cukrzycę dorosłych (typu 2) przez maksymalnie 23 lata. Przestrzegali oni bardzo restrykcyjnej diety polegającej na spożywaniu dziennie nie więcej niż 600-700 kalorii.

 

Prof. Taylor powiedział, że badane osoby schudły średnio 14 kg. Jednocześnie poprawiło się u nich wytwarzanie insuliny (lub lepiej zaczęli na nią reagować), dzięki czemu łatwiej można było kontrolować u nich poziom glukozy. U 12 osób, które chorowały na cukrzycę nie dłużej niż 10 lat, objawy choroby cofnęły się całkowicie, tzn. poziom glukozy wrócił do prawidłowego poziomu (nie więcej niż 110 mg/dl na czczo).

 

Brytyjski specjalista podkreślił, iż jego badanie dowodzi, że wraz z odchudzeniem się przynajmniej cześć diabetyków może pozbyć się cukrzycy. Jego zdaniem potwierdza to teorię, że choroba ta na ogół zaczyna się rozwijać, kiedy u danej osoby przekroczona zostanie masa ciała, której jej organizm przestaje tolerować. Pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej może te zmiany cofnąć lub przynajmniej zahamować.

 

"Wyjaśnia to, dlaczego cukrzyca nie rozwija się u 70 proc. ludzi otyłych" – powiedział prof. Taylor. Chodzi o indywidualną tolerancję nadmiaru tkanki tłuszczowej - u niektórych osób jest ona w większa lub trwa dłużej.

 

Podczas kongresu EASD do tych doniesień odniósł się w rozmowie z PAP prof. Kamlesh Khunti, który kieruje Centrum Badań nad Cukrzycą na uniwersytecie w Leicester. Jak powiedział, niewiele osób jest w stanie przestrzegać tak restrykcyjnej diety niskokalorycznej.

 

"W naszych czasach, kiedy żywność jest powszechnie dostępna i stykamy się z nią niemal na każdym kroku, bardzo trudno jest przestrzegać diety ograniczonej do zaledwie 600 kalorii dziennie. Dla zdecydowanej większości osób nie jest to możliwe" – dodał specjalista.

 

Prof. Khunti przekonywał, że jest zwolennikiem metody małych kroków - polegającej na tym, żeby zrobić cokolwiek, nawet niewielkim zakresie, ale to co jest dla nas realne, by pozbyć się nadwagi lub otyłości. Wystarczy choć trochę ograniczyć liczbę spożywanych kalorii.

 

Specjalista zwrócił również uwagę, że poza przestrzeganiem odpowiedniej diety ważna jest także aktywność fizyczna. W tym przypadku również można zastosować metodę małych kroków.

 

"Wystarczy, że zaczniemy spacerować, bo siedzący tryb życia jest najbardziej szkodliwy dla naszego zdrowia zaraz po nałogu palenia tytoniu" – podkreślił brytyjski specjalista. Niestety, siedzący tryb życia dominuje w naszym życiu codziennym. "Przez wiele godzin siedzimy w pracy, jak i w domu, szczególnie podczas oglądania telewizji. Kiedy idziemy na zakupy, wybieramy zwykle najbliższy sklep" - dodał.

 

Według specjalisty 80 proc. chorych na cukrzycę ma nadwagę lub jest otyłych. Choroba ta najczęściej występuje w krajach o niskich dochodach, w których dominuje spożycie żywności przetworzonej, bogatej w tłuszcze i cukier. "W efekcie im dłużej żyjemy, tym bardziej jesteśmy narażeni na tę chorobę" – powiedział prof. Khunti.

 

Prof. Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, który również uczestniczył w konferencji EASD - powiedział PAP, że należy jeść jak najwięcej warzyw. Zwrócił jednak uwagę, że warzywa świeżo ugotowane są bardziej tuczące, niż te wychłodzone lub ponownie odgrzane. To samo dotyczy makaronu: zimny lub odgrzany jest bardziej korzystny.

 

Jak tłumaczył, wynika to z faktu, że produkty te świeżo przyrządzone zawierają więcej skrobi, a po schodzeniu lub nawet ponownym ogrzaniu spada jej zawartość, np. w ziemniakach, marchwi czy makaronie. Skrobia występuje w produktach bogatych w węglowodany, a podczas trawienia powstaje z niej glukoza wchłaniana głównie w jelicie cienkim (PAP)

 

Autor: Zbigniew Wojtasiński

Edytor: Anna Ślązak

 

zbw/ zan/

Tagi: medycyna , cukrzyca
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych

Czy wiedzieliście, że grzyby można spotkać nawet na pustyniach czy w oceanach? Albo wykorzystać jako... planistów ruchu? Każdy, kto czuje się gotów na wprowadzenie do swojego życia tych i innych ciekawostek okołogrzybowych, powinien sięgnąć po książkę "Tajemnicze życie grzybów".

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Nasz blog

Reglamentowane pradzieje. O nowej syntezie najstarszych dziejów naszego kraju Reglamentowane pradzieje. O nowej syntezie najstarszych dziejów naszego kraju

Nowe kompendium wiedzy o polskich pradziejach przygotowywano przez ponad 5 lat i wydano na nie 1,4 mln zł. Mimo, że publikację wydano również w wersji elektronicznej, dostęp do niego będą mieli nieliczni. Wielka szkoda.

Więcej

Tagi