Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
19.10.2017 aktualizacja 19.10.2017

Kwasy omega 6 związane z niższym ryzykiem cukrzycy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dieta bogata w wielonienasycone kwasy omega-6 może znacząco zmniejszać ryzyko cukrzycy - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Diabetes & Endocrinology".

Naukowcy z The George Institute for Global Health w Sydney poddali analizie wyniki 20 badań dotyczących 39 740 dorosłych osób z 10 krajów, które w momencie rozpoczęcia badań nie miały cukrzycy. Z czasem chorobę tę zdiagnozowano u 4347 osób.

Analizując zależność między ryzykiem cukrzycy typu 2 a poziomem kwasu linolowego i arachidonowego (oba są kwasami typu omega-6) naukowcy zaobserwowali, że wysoki poziom kwasu linolowego we krwi był związany ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy o 35 proc. Nie zaobserwowano natomiast żadnej zależności pomiędzy ryzykiem cukrzycy a poziomem kwasu arachidonowego.

"Wyniki niektórych dotychczasowych badań sugerowały, że kwasy omega-6 mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, powodując m.in. stan zapalny, zwiększający ryzyko chorób przewlekłych. Nasze badania nie wykazały jednak, że posiłki bogate w kwasy omega 6 stanowią zagrożenie dla zdrowia, wręcz przeciwnie - mogą obniżyć ryzyko cukrzycy" - komentuje autor analizy dr Jason Wu.

Kwas linolowy nie jest produkowany przez organizm, dlatego należy dostarczać go z pożywieniem. Występuje m.in. w warzywach strączkowych, orzechach oraz w oleju sojowym i słonecznikowym.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024