Picie kawy w ciąży zwiększa u dziecka ryzyko otyłości
Nawet umiarkowane spożywanie kofeiny przez kobietę w ciąży wiąże się z podwyższonym ryzykiem nadwagi lub otyłości u jej dziecka – wynika z badania zamieszczonego w czasopiśmie „BMJ Open”.
Naukowcy ze szwedzkich, norweskich i francuskich ośrodków naukowych przeanalizowali dane dotyczące ponad 50 tys. ciężarnych kobiet, a następnie przez osiem lat śledzili losy ich dzieci. Ustalili, że maluchy urodzone przez matki, które w trakcie ciąży piły kawę lub inne napoje zawierające kofeinę, w wieku szkolnym i przedszkolnym częściej cierpiały na nadwagę lub otyłość.
U dzieci, których matki spożywały w ciąży najwięcej kofeiny, ryzyko podwyższonej masy ciała było o 5 proc. wyższe, niż u dzieci, których matki konsumowały w ciąży znikome ilości tej substancji.
Większe prawdopodobieństwo nadwagi lub otyłości zaobserwowano nawet u dzieci, których matki stosowały się do rekomendacji szwedzkiej Narodowej Agencji Żywności, która dopuszcza wypijanie w ciąży do trzech filiżanek kawy lub sześciu kubków czarnej herbaty dziennie.
„W krajach nordyckich spożywa się głównie kawę, tymczasem na przykład w Anglii głównym źródłem kofeiny jest czarna herbata. Jeśli chodzi o kobiety z młodszej grupy wiekowej, kofeina często pochodzi z napojów energetycznych. W naszym badaniu uwzględniliśmy wszystkie te źródła i w przypadku każdego z nich znaleźliśmy powiązanie pomiędzy konsumpcją kofeiny a rozwojem dziecka” – komentuje Verena Sengpiel, współautorka badania.
„Być może dobrym pomysłem byłoby ograniczenie rekomendowanego maksimum trzech filiżanek kawy dziennie. Kofeina nie jest lekarstwem, które musi być przyjmowane” – dodaje badaczka.
Oryginalny artykuł na temat badania znajdziemy pod adresem: http://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e018895
(PAP)
ooo/ zan/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.