Strona główna Tagi

wyświetlam [1 - 9] z 9

Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i...

Ultradźwięki i prąd elektryczny receptą na tańszą żywność

Ultradźwięki i pole elektryczne być może pomogą w produkcji lepszej żywności i w zmniejszaniu kosztów przetwarzania produktów spożywczych. Sprawdzają to...

Zbyt wiele zdjęć jedzenia może zrujnować obiad

Oglądanie w nadmiarze zdjęć potraw może spowodować, że samo jedzenie stanie się mniej przyjemne - ostrzegają naukowcy na łamach magazynu "Journal of Consumer...

Rytuały poprawiają smak jedzenia

Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje...

Długość snu zależna od jedzenia

Rodzaj i ilość spożywanych pokarmów wpływa na czas trwania nocnego spoczynku - informują amerykańscy naukowcy. Wyniki badania zamieszczono w czasopiśmie...

Eksperci: w mroźne dni pamiętajmy o śniadaniu i ciepłych posiłkach

Podczas mrozów zazwyczaj nie potrzebujemy większej ilości tłuszczu ani kalorii. Pamiętajmy za to o warzywach, owocach, przed wyjściem z domu koniecznie zjedzmy...

Psycholog: miłość do jedzenia wysysamy z mlekiem matki

Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu – mówi kierownik...

Świąteczne posiłki - uważajmy na ilość, cieszmy się jakością

Zasiadając do stołu w czasie wigilii i Świąt bez obaw korzystajmy z dobrej jakości świątecznych potraw. Nie przesadzajmy jednak z ilością - powiedziała PAP dr...

W jedzeniu występuje substancja przeciwdepresyjna

Nowe badania wykryły istnienie w żywności kwasu walproinowego - powszechnie stosowanego leku stabilizującego nastrój wydawanego na receptę. Kwas występuje w...

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Newsletter

Książka

Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych Tajemnice grzybów - dla niewtajemniczonych

Czy wiedzieliście, że grzyby można spotkać nawet na pustyniach czy w oceanach? Albo wykorzystać jako... planistów ruchu? Każdy, kto czuje się gotów na wprowadzenie do swojego życia tych i innych ciekawostek okołogrzybowych, powinien sięgnąć po książkę "Tajemnicze życie grzybów".

Więcej

Kalendarium

oficerską Szkołę Marynarki Wojennej wToruniu przemianowano na Szkołę Podchorążych Marynarki Wojennej
rozpoczęła się bitwa pod Cecorą pomiędzy wojskami polskimi dowodzonymi przez hetmana wielkiego koronnegoStanisława Żółkiewskiego a turecko-tatarskimi
urodził się James Chadwick, brytyjski fizyk i odkrywca neutronu,. Zmarł w 1974
Więcej

Nasz blog

Tabletka Matuzalema Tabletka Matuzalema

Naukowcy coraz lepiej poznają biologiczne podstawy starzenia; udaje im się nawet wydłużyć życie niektórych organizmów. Według autorów tych dokonań może to zaowocować nowymi terapiami i zwiększeniem liczby przeżywanych w zdrowiu lat. Według innych badań już dziś wiele w tym względzie można zdziałać dietą.

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Tagi