11.12.2018
PL EN
10.08.2018 aktualizacja 10.08.2018

Koralowce uodparniają się na ocieplenie oceanów

Źródło: Fotolia Źródło: Fotolia

Przeprowadzony na Hawajach unikalny eksperyment wskazuje, że w ciągu ostatnich 50 lat koralowce wyjątkowo szybko przystosowały się do ocieplania się oceanów i są mniej zagrożone śmiercią z powodu tzw. wybielania. Niestety tempo ich adaptacji może nie być wystarczające.

Jednym z potencjalnie katastrofalnych skutków ocieplania klimatu jest wybielanie korali. Wynika ono z obumierania żyjących z nimi w symbiozie alg, bez których widoczny staje się biały szkielet korali.

Niestety, bez symbiotycznych alg korale także nie są w stanie długo przeżyć.

Specjaliści z Hawai`i Institute of Marine Biology (HIMB) już w latach 70. prowadzili eksperymenty sprawdzające wpływ temperatury na wybielanie koralowców.

Wyniki pierwszych eksperymentów pokazały, że budujące rafy organizmy potrafią znieść jedynie wzrost temperatury o 1-2 st. C powyżej normalnej temperatury maksymalnej.

Mimo, że konkretne wartości temperatur różniły się zależnie od położenia geograficznego, tolerancja była podobna w różnych miejscach świata.

Niedawno, z wykorzystaniem takich samych metod, naukowcy z Hawajów wykonali w swoim laboratorium podobne doświadczenia, co pozwoliło sprawdzić, czy przez prawie pół wieku w reakcjach korali zaszły jakieś zmiany.

„Większość badań prowadzonych w celu zrozumienia adaptacji i aklimatyzacji korali, porównuje korale z różnych miejsc globu, podczas gdy jest to pierwsze badanie, które porównuje ten sam gatunek, w tym samym miejscu w długim przedziale czasu” - zwraca uwagę dr Keisha Bahr, jedna z autorek pracy opublikowanej w piśmie „PeerJ - the Journal of Life & Environmental Sciences”.

Zaobserwowaną różnicę naukowcy określają jako dramatyczną. Tolerancja korali na temperaturę wyraźnie wzrosła. Wybielanie pojawiło się później, znacznie więcej korali je przeżyło, a przy tym szybciej wzrastały i lepiej zachowywały potrzebny im wapń.

Badacze proponują dwa podstawowe wyjaśnienia tego przystosowania. Może ono wynikać ze zmian w fizjologii symbiotycznych alg lub z naturalnej selekcji najodporniejszych korali.

Niestety, mimo szybkiego przystosowania korale mogą sobie nie poradzić.

„Chociaż wyniki te są zachęcające, pokazując, że aklimatyzacja i adaptacja korali oraz ich symbiontów może zachodzić w niespodziewanie szybkim tempie, zwiększając tolerancję na wybielanie, może to nie wystarczyć dla powszechnego przetrwania korali” - mówi inna badaczka, dr Ku`ulei Rodgers.

Istnieje też inne wytłumaczenie zaskakujących wyników. Otóż jakość wody w zatoce, z której naukowcy pobrali próbki korali, znacznie się poprawiła w porównaniu do lat 70.

Wiadomo tymczasem, że podwyższone stężenie azotu przyspiesza wybielanie.

To jednak także cenna informacja. Jeśli bowiem rzeczywiście powodem zmian jest jakość wody, oznaczałoby to, że ograniczenie ścieków może pomóc w ratowaniu koralowców.

Hipotezę tę będą mogły potwierdzić dopiero kolejne badania.

Więcej informacji: https://peerj.com/articles/5347/

PAP - Nauka w Polsce

mat/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2018